Eskobar razgovarao sa Vučićem “Dijalog je siguran put koji i Srbiju i Kosovo vodi ka EU”

Eskobar razgovarao sa Vučićem “Dijalog je siguran put koji i Srbiju i Kosovo vodi ka EU”

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je danas da je imao veoma dobar razgovor sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu.

On je istakao da očekuje da do kraja mjeseca bude nađen način na koji Srbima na KiM ne bi bio promenjen svakodnevni životu i da oni ne budu opterećeni dodatnim procedurama.

– Nadam se da svakodnevni život ljudi na sjeveru Kosova 1. septembra neće biti dodatno opterećen i da će živjeti u miru, da im neće biti potrebna dodatna dokementa da dođu do svojih kuća. I uvjeren sam da ćemo to uspjeti da postignemo – rekao je Eskobar novinarima u Ambasadi SAD u Beogradu.

Istakao je da SAD žele da se obje strane obavežu da neće biti nasilja.

Ponovio je da svi sporazumi moraju da budu implementirani, pa i formiranje Zajednice srpskih opština i da će ona biti na agendi sljedeće runde razgovora.

Naveo je da je u razgovoru sa Srbima na KiM čuo njihovu zabrinutost i da je ona u mnogim slučajevima opravdana, dodajući da obje strane imaju priliku za dobre stvari kao što je razvoj ekonomije, ali i da postoji veliko nepovjerenje.

Prema riječima Eskobara, dijalog je siguran put koji i Srbiju i Kosovo vodi ka EU, to je siguran način koji će otključati evropsku budućnost obje zemlje.

Eskobar je naveo da SAD ne učestvuju direktno u dijalogu, ali ga podržavaju.

Srpskainfo

CATEGORIES
Share This