Erić: Niko neće znati za koga ste glasali

Erić: Niko neće znati za koga ste glasali

U nekoliko prethodnih izbornih ciklusa bili smo svjedoci brojnim manipulacijama glasovima birača, koje su zabilježile i zvanične organizacije za praćenje izbornog procesa. Zato je na ovim izborima uneseno je nekoliko značajnih novina u izborno zakonodavstvo koje će spriječiti sve te manipulacije, kaže Rade Erić, kandidat SDS za poslanika u NSRS.

Erić navodi da će glasačke kabine u kojima se glasa biti okrenute prema svim članovima biračkog odbora i posmatračima, a ne prema zidu, te da niko neće moći vidjeti za koga birač glasa, a istovremeno prisutni sve vrijeme mogu da vide da glasač ne radi ništa od onog što nije dozvoljeno.

Svaki birački listić prije nego što ga glasač preuzme moraće biti pečatiran i potpisan od strane člana biračkog odbora, što na prošlim izborima nije bio slučaj. Znači od biračkog odbora tražite da pečatom ovjere listić i potpišu, to je važno, jer u protivnom on neće biti važeći, ističe Erić.

Biće onemogućene i manipulacije glasovima birača kojima je potrebna pomoć, navodi Erić i pojašnjava da je pomoć po novim izbornim pravilima dozvoljena samo u slučajevima kada je birač nepismen, što se potvrđuje slovima XXX na mjestu za potpis na ličnim dokumentima (ličnoj karti), dok će oni sa zdravstvenim problemima koji im onemogućavaju da samostalno glasaju morati da donesu potvrdu nadležne institucije da im je pomoć zaista neophodna.

Sve ove novine su pozitivne, doprinose većoj demokratičnosti izbora, jer niko neće znat za koga ste glasali. Što i jeste zakonom zagarantovano pravo. Na glasačima je još važan zadatak da ne prime novac za glas bilo kome, jer time obesmišljavaju demokratiju i istovremeno čine krivično djelo.

Biračko pravo je demokratska tekovina za koju su se građani širom svijeta izborili teškom borbom, zato pozdravljam nova izborna pravila koja sprečavaju manipulacije, pozivam građane da glasaju isključivo po svojim ličnim ubjeđenjima, a izbornu administraciju da svoj posao obavi profesionalno i na zakonit način, ističe na kraju Erić.

ISTOK

CATEGORIES
Share This