„Dodiku istekao rok trajanja, Cvijanovićeva nije lider“ Šarović tvrdi da će Srbi dobiti člana Predsjedništva BiH koga uvažavaju svi u regionu

„Dodiku istekao rok trajanja, Cvijanovićeva nije lider“ Šarović tvrdi da će Srbi dobiti člana Predsjedništva BiH koga uvažavaju svi u regionu

Svuda u svijetu je normalno i uobičajeno da opozicija kritikuje vlast, samo kod nas vlast gradi kampanju za predstojeće izbore, najvećim dijelom na kritikovanju opozicije, ocijenio je predsjednik Srpske demokratske stranke, Mirko Šarović.

Očigledno je, Šarović, da čim se pojave ozbiljni problemi u funkcionisanju osovine SNSD-SDA-HDZ, a oni su prisutni svakodnevno, kreću prozivke od strane najviših funkcionera SNSD kako bi opozicija trebalo da im rješava te probleme.

– Bisera Turković, ministar spoljnih poslova BiH, koju je na ovu poziciju doveo SNSD svojim glasovima u Parlamentarnoj skupštini BiH, pisala je generalnom sekretaru NATO Jensu Stoltembergu, a on joj odgovorio da „NATO razvija set mjera, posebno skrojenih za Bosnu i Hercegovinu, u skladu sa vašim potrebama“. Srpski član Predsjedništva Milorad Dodik zavapio je kako je Turković Stoltembergu pisala neovlašteno i da je odbrana u nadležnosti Predsjedništva BiH i optužio opoziciju Republike Srpske – napominje Šarović.

On je podsjetio da je Dodik dogovorio i pozdravio dolazak dodatnih njemačkih snaga, a da sada mijenja ploču.

– Član Predsjedništva BiH iz RS, Milorad Dodik, koliko znam pozdravio je dolazak kontigenta njemačkih vojnika. Mi iz opozicije nismo se utrkivali u tom aplaudiranju… Oni su dogovorili da dođu pa neka onda to i zaustave – istakao je Šarović.

Kaže da se sve to, i još mnogo toga, dešava se jer se srpski član Predsjedništva BiH ne miješa u svoj posao.

– Umjesto toga on po Republici Srpskoj dijeli 100 KM penzionerima i omladini pred izbore, dok pored njega u Sarajevu prolaze ovako krupne, strateške stvari. A, uporište za ta dešavanja je „Program reformi“ koji je Milorad Dodik potpisao isključivo zato da bi Zoran Tegeltija bio imenovan za predsjedavajućeg Savjeta ministara i formirao najneuspješniji saziv otkad postoji ova institucija – napominje Šarović.

Poručuje da opozicija ima rješenje za ove probleme.

– Potreban nam je novi ministar inostranih poslova, novi predsjednik i saziv Savjeta ministara i novi srpski član Predsjedništva BiH, koji neće raditi ovakve stvari, a poslije se kriti iza opozicije – kategoričan je Šarović.

On kaže da je aktuelnom srpskom članu Predsjedništva BiH odavno istekao rok trajanja.

– Dok je on dovodio harmonikaše u zgradu Predsjedništva, druga dva člana su se bavili ozbiljnim pitanjima i donosili odluke često protiv interesa Republike Srpske – podsjetio je Šarović.

Navodi da Željka Cvijanović sigurno nije osoba sa kapacitetom za rješavanje ozbiljnih i strateški važnih pitanja.

– Pokazala je to kroz svoju kompletnu politički karijeru. Ona nije ni lider ni kreator politika, nego puki izvršilac. I ni u tome nije dobra – ocijenio je Šarović.

Ističe da na poziciju srpskog člana Predsjedništva treba doći neko ko i ima znanja, snage i iskustva da se uhvati u koštac sa iskušenjima.

– Imamo rješenje za većinu problema, samo nismo u poziciji da donosimo odluke. U oktobru će se to promijeniti. Srbi će dobiti člana Predsjedništva BiH koga uvažavaju svi u regionu, uključujući čak i one koji nam nisu prijatelji, i koji ima znanja, snage i iskustva da se uhvati u koštac sa iskušenjima koja su tu. I sa onima koja nas tek čekaju – poručio je Šarović.

Srpska info

CATEGORIES
Share This