Dodikov treći neuspjeh u Narodnoj skupštini i uhodana priča o izdajnicima i patriotama

Dodikov treći neuspjeh u Narodnoj skupštini i uhodana priča o izdajnicima i patriotama

Dok god je na vlasti on će koristi priču o izdajnicima i patriotama, ali on je već dugo na vlasti i građani shvataju da je njegova manipulacija velika i trajna.

Trideset dvije. Tačno toliko je održano posebnih sjednica Narodne skupštine Republike Srpske u ovom posljednjem sazivu. Tačno toliko puta pozicija i opozicija svađali su se, raspravljali, galamili, vikali… Ukupno 32 posebne i 22 redovne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske svakako su rekord ovog saziva. Nikad toliko posebnih sjednica, nikad više donesenih zaključaka, a nikad manje istih provedenih. Ova posljednja posebna, jučerašnja, pokazala je ponovo svu besmislenost političke situacije u Republici Srpskoj.

Sazvao ju je Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH, zbog veta koji je uložio na trgovinski sporazum sa Velikom Britanijom zbog navodnog ugrožavanja vitalnog nacionalnog interesa. Prema njegovom obrazloženju, sporazum bi značio “neprijateljski posao prema Republici Srpskoj”, između ostalog bi dozvolio uvoz roba bez poreza i carina, a bez mogućnosti pariteta, što bi štetilo domaćoj poljoprivrednoj proizvodnji u RS. Veto je uložen početkom juna, a mnogi su posumnjali da je ovdje riječ o čistoj osvetničkoj politici Milorada Dodika prema Britaniji, koja mu je uvela sankcije u aprilu ove godine.

Kako god, 32. posebna sjednica prošla je, a Dodikov veto nije. Da bi veto bio uspješan, bila je potrebna dvotrećinska većina u Narodnoj skupštini Republike Srpske. Nije je bilo, jer je za potvrđivanje Dodikove odluke glasao 51 narodni poslanik , a bilo je potrebno 56, protiv nije glasao niko, a 11 je bilo suzdržanih.

Bilo je od početka jasno da Dodikov veto neće proći, pa se može pretpostaviti da je to bio jedan od razloga Dodikovog indiferentnog ponašanja u skupštinskim prostorijama. Prilikom govora citirao je mišljenja Ministarstava koji su naveli zašto je trgovinski sporazum štetan po interese RS, a nakon završenog obraćanja salu je napustio, a nije bilo ni završne riječi.

Nakon još jednog proćerdanog dana, epilog je da na snagu stupa trgovinski sporazum Bosne i Hercegovine sa Velikom Britanijom, koji je Dodik proglasio štetnim.

Inače, ovo je treći po redu Dodikov poraz po pitanju pokretanja vitalnog nacionalnog interesa (uslovno rečeno). Prvi se dogodio oktobra prošle godine kada nije podržan Dodikov veto na nekoliko odluka Predsjedništva BiH koje se tiču, između ostalog, otvaranja Ambasade Republike Azerbejdžan u Sarajevu, otvaranja kancelarije Ambasade Ruske Federacije u BiH u Banjaluci, davanja agremana ambasadoru Republike Bjelorusije za BiH i Dominikanske Republike za BiH sa sjedištem u Švajcarskoj. Tada nije prošao ni Dodikov proglas o štetnosti odluke o prihvatanju Sporazuma između Savjeta ministara BiH i Vlade Turske o uzajamnoj zaštiti i razmjeni tajnih podataka koji se odnosi na Sporazum u oblasti odbrambene industrije, te odluke o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma između Savjeta ministara BiH i Vlade Islamske Republike Pakistan o saradnji u borbi protiv međunarodnog kriminala, terorizma, nezakonite trgovine drogom i organizovanog kriminala.

Dvotrećinsku većinu u NSRS Dodik nije obezbijedio ni u aprilu 2022. godine. Drugi put, Dodikov veto je pao na posebnoj sjednici 11. aprila 2022. Time su postale važeće tri odluke Predsjedništva BiH o sporazumima o testiranju učenika iz BiH o nivou kompjuterske i informacione pismenosti na međunarodnom nivou, te odluke o Memorandumu između CIK-a BiH i OEBSA, te Memorandum o razumijevanju u vezi sa izborima između CIK-a BiH i Državne izborne kancelarije Mađarske.

Dodikova promašena predstava

Dodik je jučerašnjim ishodom bio poprilično nezadovoljan – on je na Tviteru  opoziciju još jednom optužio da radi za interese stranaca, a protiv Republike Srpske.

“Glasanjem za sporazum s Velikom Britanijom opozicija, predvođena PDP-om i SDS-om, glasala je protiv Srpske.  To pokazuje i njihovu poslušnost prema britanskoj ambasadi jer su  institucije Srpske utvrdile da se sporazumom ne poštuju dejtonske nadležnosti. I to narod treba da zna”, stoji u objavi Milorada Dodika.

Provjerena matrica narativa o izdajnicima i patriotama

Za Igora Crnatka, poslanika PDP-a u NSRS ,nema sumnje – jučerašnja posebna sjednica pokazala je da je Dodikova politika – promašena.

„Svrha posebnih sjednica je da Dodik pokuša sebe i SNSD da prikaže kao jedine zaštitnike Srba i Republike Srpske i kako Velika Britanija kao udara na nas a on nas kao brani. Mislim da je to jedna potpuno promašena predstava juče i ne treba zanemariti da je ovo treći nokdaun za redom koji je Dodik doživio u Skupštini. Njegova procjena da je nešto štetno po vitalni interes Republike Srpske nije dobila potvrdu u Narodnoj skupštini. Poslanici su donijeli odluku da nije onako kako je rekao Dodik. i to je jedan direktan poraz treći put za redom iz prvobitne postavke gdje je dobijao nekakve poene iz ovakvih sjednica sad je duboko u fazi gdje dobija poraz za porazom i reda gubitke koji će se vidjeti na rezultatima izbora“, kaže za BUKU Crnadak.

Na pitanje novinara BUKE zbog čega opozicija pristaje na te, kako i sami kažu, predstave za javnost, Crnadak odgovara  da je „mehanizam vitalnog interesa takav da je njegov okidač član Predsjedništva i da se na to ne može uticati. „On teoretski može na svakoj sjednici, po svim tačkama da poteže vitalni interes, ali to je mehanizam u kojem konačan sud daju poslanici i mi smo vrlo precizno rekli šta mislimo o svemu i objasnili sve i na kraju srušili njegov veto. Samo zato što on ima inat prema Britancima, ima kapric koji tjera zbog problema koji on lično ima sa njima. To je palo, ta zloupotreba nije prošla. Da li on tako izvlači PR poene, ne znam, ali politički nije ništa dobio. Republika Srpska ostaje čvrsta, stabilna. Šteta što se taj važan mehanizam zaštite zloupotrebljava od strane člana Predsjedništva BiH i na taj način se omalovažava“, ističe Crnadak za BUKU.

Dodik prvi put doživio poraz

Šef kluba poslanika DNS-a Duško Ivić kaže za BUKU da je do sada Dodik posebne sjednice uspješno koristio za svoj politički marketing, dizanje popularnosti svoje partije, te da vješto ubacuje u raspravu temu izdajnika i patriota. Uvijek su izdajnici oni koji su na suprotnoj strani od vlasti, bez obzira šta radili i kako govorili, što on koristi radi manipulacije javnosti, kaže Ivić.

“Na posljednjoj posebnoj sjednici, on je samo ušao i izvijestio o onome što je tačka dnevnog reda i napustio posebnu sjednicu, tako da mislim da je njemu ova posebna sjednica trebalo da posluži da se opere od Brisela i od onog što su dogovarali u Briselu bez znanja narodnih poslanika, bez podnošenja izvještaja Narodnoj skupštini. Kad je shvatio da će ova posebna sjednica biti njegov krah u Briselu, on je izašao i nije se upuštao u rasprave. Dok god je na vlasti on će koristiti priču o izdajnicima i patriotama, ali on je već dugo na vlasti i građani shvataju da je njegova manipulacija velika i trajna. Kao član Predsjedništava on treba da radi u zjajedničkim institucijama, da se ne potežu vitalni nacionalni interesi, već da se gore postižu dogovori i koncenzusi kako bi svim građanima u BiH bilo bolje. Vitalni nacionalni interes se poteže kada je baš ugrožen interes određenog naroda u BiH”, kazao je IVić.

On dodaje da je Dodik sada prvi put na posebnim sjednicama doživio poraz i razočarenje.

“Svi lideri opozicije jasno su izjavili i prije sjednice da ovo nema smisla i znao je da neće imati dvotrećinsku većinu. Prvi put je shvatio da je doživio poraz”, zaključuje Duško Ivić.

Posebne sjednice – politikanstvo, a ne odraz stvarnih potreba građana Republike Srpske

Senad Bratić, bivši potredsjednik Narodne skupštine RS i poslanik SDA u ovom zakonodavnom tijelu, kaže da odnos posebnih i redovnih sjednica pokazuje kakav je odnos prema životnim problemima, prema planu i programu rada Narodne skupštine, “koji sadrži puno više nego što smo mi uspjeli odraditi za ovo vremena obzirom na veliki broj posebnih sjednica”.

„Posebne sjednice nisu odraz stvarnih potreba, ekonomskih, političkih i drugih. Juče smo imali posebnu sjednicu koja je razmatrala temu potpisivanja sporazuma sa Velikom Britanijom i Sjevernom Irskom. Da podsjetim, četiri države sa Balkana, među njima i Republika Srbija, imaju potpisan sporazum i ako je takav sporazum interesantan i koristan za Srbiju, zašto ne bi bio za BiH, a posebno za entitet Republika Srpska. Nepotrebno je obrazlagati, mi imamo suficit u odnosu sa Velikom Britanijom – 90 miliona KM smo izvezli roba, a uvezli 81 jedan milion. To je dobra razmjena, 90 miliona roba znači da nekoliko velikih firmi ima izvozno tržište u Velikoj Britaniji. To je masa ljudi kojima to znači egzistenciju i onda neko radi političke poruku, obračuna sa opozicijom, zakaže ovakvu posebnu sjednicu koja ima svoju cijenu. Trošak našeg dolaska, smještaja, hrane, sve to košta građane entiteta RS. To je više u sferi politikanstva nego stvarnih potreba, kako države, tako i entiteta. To treba prekinuti i okrenuti se temama koje su životno važne za oba entiteta i za državu BiH. Trebamo se baviti temama koje su važne za naše sugrađane, imamo nagomilanih problema koji čekaju na rješenje, a ne mogu doći na red zbog ovakvih tema koje čak izlaze iz nadležnosti Narodne skupštine“, rekao je za BUKu Senad Bratić.

On dodaje da ništa drugo nije ni očekivao nego jučerašnji rezultat, jer jednostavno opozicija više ne dopušta manipulaciju. „Na ovim temama se vidi ko glumi opoziciju, a ko prati matricu pozicije. Tu se otkrivaju igrači koji su više u službi pozicije nego opozicije. Samo glume opoziciju, a gledaju jednim okom šta će aktuelna pozicija i šta će im da ti od mrvica vlast. To se juče vidjelo i nadam se da ćemo tu temu završiti jer ovo ne vodi više ničemu“, zaključuje naš sagovornik.

Posebne sjednice – Imaju smisla, ali nemaju značaj za građane

Novinarka iz Banjaluke Ljiljana Smiljanić kaže kako posebne sjednice NSRS imaju smisla, ali nemaju nikakav značaj za građane. Ona ističe da je ovo prvi saziv koji je održao čak 32 posebne sjednice, koje se sazivaju kada su u pitanju neke ad hoc situacije.

” Te sjednice imaju smisla u političkoj borbi, u osvajanju političkih poena, a što smo migli da vidimo na posljednjoj posebnoj sjednici. Ono što je posebno zanimljvo jeste kako mediji gledaju na posebne sjednice- jednu su za ovu sjednicu sa Velikom Britanijom d aje osvetnička, da je Dodik uložio veto na taj sporazum jer je Velika Britanija njemu i gđi Željki Cvijanović uvela sankcije, drugi su naglašavali da će na toj sjednici dobiti brojne političke poene time što će opoziciju istaći kao nekoga ko je pod uticajem te iste Velike Britanije te d ane radi u interesu Republike Srpske. Sve se svodi na to da je u pitanju jedan politički obračun i da je to značajno onim koji sjede u skupštinskoj sali a da građani nemaju baš nikakve koristi od toga” ističe sagovornica BUKE.

„Dodik je postao glineni golub u Predsjedništvu“

Sagovornik BUKE, Slobodan Popadić, novinar lista Eurobilic, smatra da postoji nekoliko apekata Dodikovog trećeg neuspjeha u Narodnoj skupštini te da on ima različit odjek u Sarajevu i u Banjaluci, a da je njemu bitan samo ovaj drugi.

„Što se tiče nivoa BiH, ovo znači da je Dodik definitivno izgubio političku moć da zaustavi usvajanje odluka u Predsjedništvu BiH iz oblasti spoljne politike, jer više ne može sigurno da računa na dvije trećine poslanika. To implicira da je otvoren put Šefiku Džaferoviću i Željku Komšiću da ga preglasavaju. Dodik je postao glineni golub u Predsjedništvu. Međutim, Dodik je svjestan toga i to je za njega prihvatljiv rizik, iz dva razloga. Prvo, mandat u Predsjedništvu BiH je pri kraju, računa da se tamo više ništa bitno ne može desiti. I da se desi, uvijek može da kaže da je uradio sve što je mogao, čime svu odgovornost prebacuje na opoziciju u NSRS, bez koje odavno nema dvotrećinsku većinu“ ističe Popadić za BUKU.

Drugo i mnogo važnije, dodaje novinar Euroblica, je ono što Dodik ovim zapravo želi da postigne, a to je da do kraja označi opoziciju u RS kao izdajničku, antisrpsku i neprihvatljivu za birače. „Jer, oni su izbjegli da podrže veto srpskog člana Predsjedništva BiH, oni su uskratili Republici Srpskoj ustavno pravo da blokira odluke institucija BiH, a znamo kako on to naziva. Prosječnom biraču nikada neće biti jasno na šta je konkretno Dodik uložio veto i šta Narodna skupština nije podržala. Ali, savršeno mu je jasno da je Dodik nešto „srpsko“ htio da zaštiti u Sarajevu, a da su ga opozicionari „izdali“. Dodik je, na prvu, gubitnik, ali svoj gubitak će i ovaj put narodu predstaviti kao pobjedu. I to radi maestralno“ zaključuje Popadić.

Posebne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske dosad su korištene kao Dodikov megafon, kao savršena platforma za političku igru u kojoj on savršeno poznaje pravila. On ih je napisao. Jednostavna matrica – oni izdajnici, mi patriote, interes, pa još onaj vitalni nacionalni, mantra je koju će on koristiti toliko puta koliko mu to puta dozvole saigrači – vladajući koalicioni, te opozicija. Od sviju njih pomalo zavisi koliko će puta taj megafon biti korišten u budućnosti. Da li je opozicija shvatila o čemu se radi, teško u ovom trenutku procijeniti ali ostaje činjenica da je sve manje podrške za Dodika u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Buka

CATEGORIES
Share This