Dodik traži podršku naroda i sve svaljuje na opoziciju

Dodik traži podršku naroda i sve svaljuje na opoziciju

Predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorad Dodik izjavio je danas nakon sjednice Izvršnog komiteta SNSD-a da je posljednja odluka Ustavnog suda BiH prešla crvenu liniju i da, ukoliko ne bude riješeno pitanje Ustavnog suda BiH, neće biti Bosne i Hercegovine.

“SNSD je podržao da se sjednica u NSRS održi i da se predstavnici partija obrate kako bi se pristupilo utvrđivanju zaključaka. Veoma je važno očuvati jedinstvo u RS-u, ovo je jedno ključno pitanje, ustavna i politička malverzacija”, ocijenio je Dodik.

U odnosu na jučerašnje izjave ipak je ublažio stav, rekavši da će SNSD učestvovati u radu zajedničkih institucija, ali da neće donositi odluke. Dodao je, nakon okončanja sjednice Izvršnog komiteta SNSD-a, da nema blokada institucija, već samo neučestvovanje u odlukama.

“Nijedna odluka u Domu naroda neće proći. U Domu naroda su četiri delegata iz SNSD-a i oni su glasali kako je dogovoreno. Mi smo samo posložili jedan novi prioritet. Pređena je crvena linija djelovanja”, kazao je on.

“Ovo je sprega SDA i sudija. Pozivam javnost da stane iza nas. Mi ćemo već naredne sedmice preložiti zakon na nivou Parlamentarne skupštine koji će regulisati ovo pitanje. Ticaće se mehanizma zamjene stranih sudija”, rekao je on.

Ipak, ostaje pitanje kako će to SNSD u Parlamentu BiH predložiti zakon kada je stav te stranke da se ne donose nikakve odluke. Na sličan način je Dodik i ranije tvrdio da ne priznaje Ustavni sud BiH, a prema istom je upućivao apelacije.

Iako je konstatovao da je postignuto političko jedinstvo, nije izdržao da ne zakači i opoziciju rekavši da je ovakav načina djelovanja u zajedničkim institucijama bio prijedlog opozicije i da će biti zanimljivo kako će se oni postaviti po ovom pitanju u narednom perioda. Kao da je opozicija vlast na nivou BiH a ne SNSD sa koalicionim partnerima SDA i HDZ.

ISTOK

CATEGORIES
Share This

COMMENTS