Dodik svako malo mijenja retoriku, sada se okreće zapadnoj politici?!

Dodik svako malo mijenja retoriku, sada se okreće zapadnoj politici?!

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik,  sastao se juče sa general-pukovnikom EUFOR-ove misije Altea u BiH Brajsom Hudetom i poručio da EUFOR i Altea imaju njegovu podršku.

Međutim, ne tako davno je Milorad Dodik o ovoj misiji govorio suprotno. Ovo je još jedan primjer nedosljednosti i mijenjanja izjava u odnosu na dnevnopolitičke potrebe, kažu poredstavnici opozicije.

U roku od dva mjeseca Dodik je ponovo promijenio retoriku. Nakon sastanka sa general-pukovnikom EUFOR-ove misije ALTEA, Dodik je na Tviteru objavio da u potpunosti podržava ovu misiju i da će to raditi i u budućnosti.

Kada je u pitanju mogućnost  zastoja u odlučivanju u Savjetu bezbjednosti, gdje bi se nastavku ove misije mogla usprotiviti Rusija, zanimljivo je i to što je Dodik ispod izjave napisao da će Predsjedništvo od Evropske unije zatražiti da ALTEA nastavi svoju misiju u Bosni i Hercegovini.

Međutim, prije samo mjesec i po dana, Dodik je o ovoj misiji imao suprotan stav.

Na Dodikovu potpunu promjenu mišljenja u mjesec i po dana stiže reakcija opozicionih političkih partija. Ovakvi zaokreti, kažu u PDP-u, jasno pokazuju da Dodik osim što mijenja mišljenja o bitnim pitanjima na dnevnoj bazi, sve više se okreće zapadnoj politici.

Dodik je u prethodnim mjesecima prvo govorio da nema ništa protiv ove misije EUFOR-a u Bosni i Hercegovini. Potom je promijenio priču i počeo kritikovati prisustvo evropske vojske u BiH, da bi na kraju ponovo napravio zaokret u svojim stavovima i dao podršku ovoj misiji. Politikolozi kažu da Dodik ponovo pravi zaokret ka zapadu, što kako navodi struka, pokazuje i kakva je sudbina gromoglasnih najava o vraćanju nadležnosti Republike Srpske.

Ključno je pitanje , kaže Antić, kako će Dodik svojim biračima da objasni najnovije zaokrete u važnim političkim pitanjima, koji su krajnje različiti u odnosu na njegovu retoriku u prethodnim mjesecima.

(BN/M.Kovač)

CATEGORIES
Share This