“Dodik se ponaša kao kockar, RS stavio kao zalog”

Godišnji nacionalni plan jedan od koraka ulaska BiH u NATO alijansu, kaže Govedarica i dodaje da se “Milorad Dodik ponaša kao kockar koji, umjesto sebe, kao zalog stavlja Republiku Srpsku, njene institucije i građane”.

– Ukoliko ne zaustavi aktiviranje MAP-a, SDS će se žestoko suprotstaviti tome – kaže za BN TV bivši predsjednik SDS-a Vukota Govedarica.

On naglašava da je Srbija definisala svoju vojnu neutralnost 2007. godine i tog momenta Srpska demokratska stranka je zaključila da na tom putu Srbija i Republika Srpska moraju da budu zajedno za razliku od Dodika, koji je još 2009. godine zajedno sa svojom partijom i svojim visokim funkcionerima vidio samo jedan put, a to su evroatlantske integracije, to jeste pristupanje NATO paktu.

“Što se tiče same rezolucije o vojnoj neutralnosti to je jedna farsa i spin koji je poslužio prije nekih godinu-dvije dana Miloradu Dodiku da promijeni svoje stavove. Jasno je kako je ubijena Rada Abazović, da niko nije odgovarao. I s druge strane, svojevremno slučaj Starovlah, gdje su NATO vojnici skoro na mrtvo ime isprebijali sveštenika i njegovog sina. Prema tome, ne možemo govoriti na ovakav način o vojnoj neutralnosti. Bilo bi dobro da definišemo jedan zakon koji će da zabrani pristupanje bilo kom vojnom savezu, da propišemo kaznene mjere i da promijenimo Krivični zakon Republike Srpske i da na taj način tražimo odgovornost onih koji taj stav ne poštuju”, kazao je Govedarica.

On je ponovio da Republika Srpska treba da ima isti stav sa Srbijom kada je u pitanju pristupanje vojnim savezima.

“Dodik se nalazi između čekića i nakovnja i on želi, umjesto sebe, da stavi Republiku Srpsku, njene institucije i narod. To mu ne smijemo dozvoliti. On se ponaša kao jedan kockar, koji gleda da li će ga u ovom trenutku poslužiti sreća da se izvadi, a zalog je Republika Srpska. Mislim da mu to ne smijemo dozvoliti. Ukoliko ne zaustavi aktiviranje MAP-a, mora da zna da SDS još ima snage i vidjeće kako ćemo se žestoko suprostaviti tim stvarima”, rekao je Govedarica.

BN TV

CATEGORIES
TAGS
Share This