Dodik od mostarskih Srba pravi “hrvatsko cvijeće”

Dodik od mostarskih Srba pravi “hrvatsko cvijeće”

Milorad Dodik je u posjeti Mostaru izjavio da  ”nažalost, u Mostaru dolazimo uvijek sa istim zaključkom – da je položaj Srba ovdje težak, nezahvalan, da se ništa tu ne čini na tom planu, a kad čujem prigovore kako Hrvati ili Bošnjaci imaju težak položaj u RS, to je dječja pjesma kako je Srbima ovdje”.

On je dodao kako se ”moraju osloniti na svoje snage, na dobro razumijevanje većinskih naroda Hrvata i njihovih predstavnika, a na Bošnjake ne možemo ni računati.” ”Ovdje je deprimirajuća slika po pitanju položaja Srba u HNK”, istakao je Dodik.

Zabrinjavajući stav kantonalne vlasti

Sastanku u Mostaru prisustvovao je i Zoran Tegeltija, predsjedavajući Savjeta ministara BiH. Posebnu zabrinutost je izrazio zbog ”negativnog stava kantonalne vlasti prema Srbima iz Mostara”.

”Ono što dogovorimo dosta sporo se realizuje, a najveći problem Srbina u Mostaru je odnosu u kantonu i Gradu Mostaru. Sve što se realizuje na nivou zajedničkih institucija ispoštuje se sa malim zakašnjenjem, ali je zabrinjavajući negativni stav kantonalne vlasti prema Srbina iz Mostara, a pored toga što Srbi imaju mandat u vlasti nema zastupljenosti Srba u javnim preduzećima ni u lokalnoj upravi. Očekujemo da se to ispravi. 12 godina nije bilo izbora u Mostaru i razumijemo da je potrebno neko vrijeme da se stvari završe, ali Srbi imaju svoje mjesto i ulogu u lokalnoj samoupravi i nadam se da će se to osigurati za njih. Što se tiče zajedničkih institucija, mi ćemo uvažavati multietničku strukturu u BiH i ovoj regiji za sve institucije koje imaju sjedište u Mostaru”, rekao je Zoran Tegeltija.

Svoji na svome

Velibor Milivojević iz Gradskog vijeća Mostara je rekao kako su precizirali sve korake koji se  trebaju preduzeti da bi srpskom narodu u Mostaru i HNŽ bila bolja i svjetlija budućnost. ”Osvrnuli smo se na konkretne projekte koji mogu popraviti život Srba u dolini Neretve”, rekao je Milivojević na sastanku s SNSD-ovim funkcionerima Miloradom Dodikom i Zoranom Tegeltijom u ponedjeljak veče u Mostaru. Milivojević je dodao i da podrška vlasti RS neće izostati, te da nisu zaboravljeni. ”Tu smo svoji na svome i da njegujemo suživot i Mostaru damo ono po čemu je prepoznatljiv, a to je multietičnost”, kazao je Milivojević.

Dodik je govoreći o položaju Srba u Mostaru rekao da se traga za načinom kako pomoći srpskoj zajednici u gradu na Neretvi.

”Sama činjenica da od 600 zaposlenih u javnim preduzećima i službama Grada Mostara ima samo 8 Srba, a to su oni koje je birao SDA ili HDZ, govori upravo o tom tretmanu Srba u HNK. Kada smo ovdje zajedno počeli raditi na tome da imamo predstavnika srpskog naroda koji nije obojen predznakom HDZ ili SDA, vjerovali smo da možemo napraviti posebno partnerstvo. Sada vidimo da je to nemoguće i neizvedivo, a razgovaraćemo na tu temu sa ljudima ovdje. Sada tragamo za načinom kako da vlast RS pomogne srpskoj zajednici ovdje”, kazao je Dodik.

Susret s Čovićem

Govorio je o idejnom projektu za izgradnju vrtića, koji će biti i mjesto za kulturne sadržaje. ”Ići ćemo i putem biroa koji vlada ovdje ima podići svoje prisustvo, pomoći ćemo ljudima koji imaju poljoprivredu na način da izjednačimo status sa ostalim poljoprivrednim proizvođačima”, istakao je lider SNSD-a Milorad Dodik.

”Ja imam kao član Predsjedništva pravo potegnuti vitalni interes, a to sam učinio, a ona se odnose na pitanje ocjenjivanja sposobnosti učenika u osnovnim i drugim nivoima obrazovanja, a tu se ne vidi statistički RS. Ustavom je predviđena da zajednički nivo BiH nema nadležnost za obrazovanje, nego entiteti i kantoni, pa je moje pravo da ocjenim to, i te tačke dnevnog reda će biti odbijene sa sjednice Predsjedništva. RS neće gubiti nadležnosti ni po kojoj osnovi”, rekao je na kraju. Dodik je naveo i da će se večeras vidjeti sa Draganom Čovićem.

(Bljesakinfo)

CATEGORIES
Share This