Dodik o Ustavnom sudu BiH: Degradirali su činjenicu da srpski narod mora biti prisutan u odlukama

Dodik o Ustavnom sudu BiH: Degradirali su činjenicu da srpski narod mora biti prisutan u odlukama

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je da je Ustavni sud BiH degradirao činjenicu da srpski narod mora da bude prisutan u odlukama.

Ustavni sud BiH je donosio svoja pravila ne uvažavajući osnovne elemente Ustava BiH, a to su da se odlučuje konsenzusom, da su tri konstitutivna naroda i dva entiteta ravnopravni i da mehanizam odlučivanja mora da prati takvu strukturu u svim organima, pa i u Ustavnom sudu – naveo je Dodik na svom Instagram profilu u retrospektivi protekle sedmice.

On je podsjetio da je održao sastanak sa predstavnicima institucija i liderima partija vladajuće koalicije na kojem su iznijeli stav da takve odluke Ustavnog suda BiH nemaju legitimitet i da će zato Narodna skupština raspravljati o zaštiti ustavne pozicije Republike Srpske.

– Dvodnevna posjeta predsjednika Vlade Mađarske Viktora Orbana i delegacije Mađarske pokazala je da Srpska ima prijatelje koji razumiju našu poziciju i borbu koju vodimo za očuvanje naših prava garantovanih Ustavom BiH – ukazao je Dodik.

On je dodao da je potpisana i zajednička izjava, koja će biti osnova za dalji razvoj konkretnih poslova u okviru različitih oblasti, privrede, energetike, obrazovanja, komunikacija i saobraćaja, kao i svega ostalog što predstavlja zajednički interes Republike Srpske i Mađarske.

– Organizovao sam prijem za sportiste iz Bijeljine, a posjetio sam i Udruženje raftera u Foči, s kojima sam razgovarao o daljim ulaganjima u ovoj opštini – naveo je Dodik.

(Srna)

CATEGORIES
Share This