“Dodik ide na Istok, jer ga Zapad neće” Šoja i Šolaja o najavljenom susretu lidera SNSD s Putinom

“Dodik ide na Istok, jer ga Zapad neće” Šoja i Šolaja o najavljenom susretu lidera SNSD s Putinom

Nakon što je Milorad Dodik najavio da će se sutra u Beogradu sastati s ruskim ministrom inostranih poslova Sergejem Lavrovom, čiji se dolazak juče iskomplikovao i vjerovatno će biti otkazan, a potom, 17. juna, u Sankt Peterburgu s Vladimirom Putinom, zategnuta politička situacija u BiH dodatno se uzburkala.

Ovaj Dodikov potez analitičari različito tumače i ocjenjuju, ali svi su saglasni da je u pitanju politika visokog rizika.

Dok neki sagovornici Srpskainfo tvrde da se radi o katastrofalnom činu, koji će BiH i Republiku Srpsku definitivno udaljiti od Evrope i pridružiti je nesretnim azijskim pokrajinama, poput Abhazije, u kojima godinama vlada zamrznuti konflikt, istoričar i diplomata Slobodan Šoja smatra da je Dodikov potez očekivan.

– Ima ipak neke logike u svemu ovome. Dodik se odavno opredijelio za Rusiju, bezrezervno i odano, naročito otkad zna da je na Zapadu izgubio svaki kredibilitet. Bilo bi nemudro s njegove strane dodvoravati se Zapadu. Prvo, narodu to ne bi bilo drago, a drugo, Zapad ga ne bi prihvatio – ocjenjuje Šoja za Srpskainfo.

FOTO: SLOBODAN ŠOJA/USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
FOTO: SLOBODAN ŠOJA/USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Slobodan ŠojaDiplomata, koji je služio i kao ambasador BiH u Parizu i Kairu, dodaje da će  Dodik iskoristiti svaku priliku da pokaže koliko je vezan za Istok, odnosno za Rusiju i Srbiju.

– Vučić to ne može, jer i dalje očekuje da će manevrisati između dvije vatre. Ali to više nije moguće. Zapad mu je to već rekao, sad će mu to reći i Lavrov. U zamjenu, imaće privilegovane cijene plina u Srbiji – smatra Šoja.

Ističe da je tužno što moderni svijet ne prihvata da male zemlje sačuvaju svoj suverenitet i pravo da biraju, i na jednoj i drugoj strani, ono šta im odgovara, a ne da jedno isključuje drugo.

Ipak, i u takvim uslovima moguće je odigrati mudro.

– Da je Dodik malo taktičniji, mudriji, diplomatski vještiji, mogao bi odigrati veliku utakmicu i pomoći da cijela BiH od toga ima koristi. Pa bi se na kulturan način svima poručilo: jedni guraju na Istok, drugi na Zapad, a pošto dogovora nema, mi ostajemo neutralni – navodi Šoja.

Da je neutralnost moguća misija saglasan je i Miloš Šolaja, profesor međunarodnih odnosa na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci.

Šolaja smatra da nema ničeg lošeg u tome što će Dodik razgovarati s Putinom i, eventualno, Lavrovom.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

– Mi smo mala zemlja, moramo razgovarati sa svima, pa i s Rusima i Amerikancima. Razgovor je, uostalom, jedini način rješavanja konflikata – kaže Šolaja za Srpskainfo.

Dodaje da je bitno da se predstojećim razgovorima ne razbuktava sukob, niti nameće svrstavanje.

ZATVOREN VAZDUŠNI PROSTOR

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je sinoć da su susjedne zemlje Srbije zatvorile vazdušni prostor za let aviona ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Lavrova, prenosi RIA Novosti.

– Zemlje koje okružuju Srbiju zatvorile su kanal komunikacije, ne dozvolivši prelet avionu Sergeja Lavrova, koji se pripremao za Srbiju -rekla je Zaharova za italijansku TV La7.

Ona je dodala da Rusija, za razliku od Evropske unije, neće postavljati gvozdenu zavjesu.

– Vaše greške su to što ste previše sebični, mislite da ste u centru svijeta, da osim vas nema drugih naroda – izjavila je Zaharova.

(Srpskainfo)

CATEGORIES
Share This