Dodik: Ako Ustavni sud želi da bude profesionalan, neka ne donosi neustavne odluke

Dodik: Ako Ustavni sud želi da bude profesionalan, neka ne donosi neustavne odluke

– Ustavni sud BiH je od institucije koja treba da štiti Ustav BiH, onako kako je to i predviđeno Dejtonskim sporazumom, posljednjih godina prerastao u otuđeni centar koji se izdigao iznad Ustava BiH i koji pod uticajem stranaca i političkog Sarajeva pokušava da kreira neke nove odnose u BiH – naveo je Dodik na Tviteru.

Naglasio je da Republika Srpska ne može da prihvati nametanje takvih odluka koje se donose čak i bez prisustva predstavnika Republike Srpske u Ustavnom sudu BiH.

– Takav rad potpuno ga delegitimiše i Ustavni sud BiH, ovakav kakav je danas, u kojem sjede tri stranca, najbolje pokazuje da BiH nije država, već protektorat dijela međunarodne zajednice koji njome upravlja radi svojih interesa, a ne naroda koji ovdje žive. Zato im stranci i zakazuju sjednice – istakao je Dodik.

Podsjetio je da je Narodna skupština usvojila i zaključak u kojem su pozvali sudiju iz Republike Srpske da se povuče iz Ustavnog suda BiH.

– Ustavni sud djeluje antidejtonski. Predložili smo donošenje novog zakona o Ustavnom sudu BiH u kojem ne bi sjedili stranci. Kad već spominje i nesprovođenje odluka Ustavnog suda, da li je na dnevnom redu i odluka iz 2006. godine u kojoj je navedeno da visokog predstavnika u BiH potvrđuje Savjet bezbjednosti UN, ili su u Ustavnom sudu zaboravili na nju? – zaključio je Dodik.

RTRS

CATEGORIES
Share This