Đukanović odlazi sa čela DPS-a?

Đukanović odlazi sa čela DPS-a?

Predsjednik Crne Gore i Demokratske partije socijalista, Milo Đukanović najvjerovatnije će se u januaru povući sa čela DPS-a, a odustaje i od nove kandidature na predsjedničkim izborima 2023. godine.

Najvjerovatniji nasljednik Đukanovića na čelnoj poziciji partije, koja je 30 godina vladala Crnom Gorom, biće Ivan Vuković, aktuelni gradonačelnik Podgorice.

Ovo je u neku ruku i najavio Milo Đukanović kazavši da će DPS izabrati novo rukovodstvo 2022. godine.

Manje je vjerovatno da to bude neko od starijih kadrova DPS-a, bivši premijer Duško Marković ili Brano Gvozdenović, zbog toga što je “cilj da se sačuva zdravo tkivo”.

– To je manevar kojim bi podmlađena i pročišćena partija, bez Đukanovića, mogla ponovo da bude ključni partner u vlasti. Takva DPS imala bi veći koalicioni potencijal jer sa aktuelnim predsjednikom Đukanovićem niko ne želi da sarađuje – kazao je izvor upoznat sa prilikama u DPS-u i Crnoj Gori.

Promjena na čelu DPS-a bi pokrenula i promjene u rekonstrukciji Vlade Zdravka Krivokapića.

Lider Pokreta URA Dritan Abazović je više puta izjavio da “sa ovakvim DPS-om nema saradnje”. Iako nije precizirao sa kakvim ima, indikativno je da bi novo rukovodstvo moglo biti kompatibilnije Abazoviću, od trenutnog.

– Buduću koaliciju mogli bi da čine URA, Demokrate, DPS, SNP, a možda i SDP i manjinske stranke. Postoji i mogućnost, i ona je najvjerovatnija da DPS podrži manjinsku vladu, čiji bi nosioci bili Socijalistička narodna partija i Građanski pokret URA – navodi sagovornik.

Ukoliko se to desi, najveće šanse za novog premijera Vlade Crne Gore bi imao predsjednik SNP-a Vladimir Joković, ali u opticaju su i drugi kandidati.

Blic

CATEGORIES
Share This