Dijagnoza je ključna za liječenje: Čime se doktori u Republici Srpskoj bave na Svjetski dan sigurnosti pacijenata?

Dijagnoza je ključna za liječenje: Čime se doktori u Republici Srpskoj bave na Svjetski dan sigurnosti pacijenata?

Danas je Svjetski dan sigurnosti pacijenata i ako je suditi po najavama, tim povodom se u Republici Srpskoj, a bogami ni u ostatku Bosne i Hercegovine, neće dešavati ništa.

Ministarstvo civilnih poslova BiH, koje je nadležno i za javno zdravlje, povodom ovog značajnog datuma posljednji put oglasilo neizborne 2021. godine.

Ni Ministarstvo zdravlja RS, kako saznajemo, nema planirane aktivnosti povodom Svjetskog dana sigurnosti pacijenata.

Kako je saopšteno iz Svjetske zdravstvene organizacije, ovogodišnji Svjetski dan sigurnosti pacijenata posvećen je značaju tačne i pravovremene dijagnoze za liječenje bolesnika, pa i za njihov život i zdravlje, a slogan je: “Radi pravilno, učini sigurnim”.

Ova tema, očigledno, nije značajna za Komoru doktora medicine Republike Srpske, koja, uostalom, nije oduzimala ljekarske licence čak ni nekim doktorima koji su, zbog nesavjesnog liječenja i pogrešne dijagnoze, ležali u zatvoru.

Možda je Svjetski dan sigurnosti pacijenata u BiH “prošao ispod radara” zato što pada u “nezgodno vrijeme”, usred predizborne kampanje, kojom su zaokupljeni mnogi ljekari, uključujući direktore zdravstvenih ustanova i ministre zdravlja.

Evo samo nekih upečatljivih primjera iz Republike Srpske.

U Tesliću se za fotelju načelnika opštine bore dvojica doktora, od kojih je jedan, aktuelni načelnik Milan Miličević, istovremeno i predsjednik Srpske demokratske stranke. Njemu je na crtu izašao dr Nedeljko Kerić iz SNSD.

U borbu za drugi načelnički mandat upustili su se aktuelni načelnici Bijeljine i Bratunca, dr Ljubiša Petrović (SDS) i dr Lazar Prodanović (SNSD).

I Banjaluka ima svog doktora, kandidata za gradonačelnika: to je dr Nikola Šobot iz SNSD, načelnik Klinike za kardiohirurgiju u Univerzitetskom kliničkom centru RS.

On ima podršku sa najvišeg mjesta: lider SNSD Milorad Dodik, koji nije doktor, poručio je da su kardiovaskularnim pacijentima smanjene šanse za život ako ne glasaju za kandidata SNSD za Nikolu Šobota. Pa nek dobro razmisle oni koji imaju srčanih problema.

U Banjaluci se bijeli mantili žestoko bore i za odborničke funkcije. Dvije stranke su doktore stavile na čelo odborničkih lista.

Nosilac liste SNSD je dr Vlado Đajić, direktor UKC RS, dok je njegov zamjenik, dr Nenad Stevandić, nosilac liste Ujedinjene Srpske.

Na odborničkoj listi SNSD su i direktorka Doma zdravlja Banjaluka, Nevena Todorović, direktor Zavoda za medicinsku rehabilitaciju “Dr Miroslav Zotović” Goran Talić, načelnica odjeljenja u ovoj zdravstvenoj ustanovi dr Snežana Kultešić Stević, te ministar zdravlja RS, dr Alen Šeranić.

I socijalisti svoju dokturku za trku imaju: visoko drugo mjesto na listi SP zauzima poznata onkologinja dr Zdenka Gojković.

Odborničku listu Narodnog fronta pojačao je dr Rade Dujaković.

Ovo su samo neka, najzvučnija doktorska imena na kandidatskim listama.

Politička analitičarka Tanja Topić kaže da je dijagnoza, i to tačna i nemilosrdna, potrebna prije svega društvu, koje je duboko zabrazdilo u teške bolesti.

Tanja Topić
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

– Naše društvo je pod stalnim stresom, presijom i prijetnjama. Bolujemo od teško izlječivih bolesti: korupcije, nepotizma, klijentelizma, pohlepe, nedostatka empatije, agresivnosti – kaže Topićeva.

Ona ističe da je u ovakvom društvu teško govoriti o sigurnosti pacijenata, ako im političari “skraćuju zivot” ukoliko ne glasaju za njihovog izabranika koji dolazi iz medicinske struke.

– Ako pacijente dijelimo po političkim linijama, ako im političke stranke u predvečerje izbora na ulicama udjeljuju besplatno mjerenje sećera i nude brze preglede na koje kao zdravstveni osiguranici čekaju mjesecima, ako onkološkim pacijentima nedostaju lijekovi koji im život znače, onda ne možemo govoriti o sigurnosti pacijenata – kaže Topićeva.

Podsjeća da političari već odavno diktiraju i ko od doktora treba da preuzme upravljačke poslove, izvršnu i zakonodavnu vlast, pa i načelničke pozicije u odjelima zdravstvenih ustanova.

– O životu i smrti odavno odlučuju pojedini političari, u većini slučajeva ne oni koji su položili Hipokratovu zakletvu i koji se te zakletve drže. Uglavnom, sa ovakvim javnim politikama nigdje nećemo stići – zaključuje Tanja Topić.

Srpskainfo

CATEGORIES
Share This