Da li smo bliže testiranju mentalnih sposobnosti političara u BiH

Da li smo bliže testiranju mentalnih sposobnosti političara u BiH

Predstavnički dom BiH usvojio je inicijativu poslanika SDP Saše Magazinovića koja podrazumijeva testiranje mentalnih sposobnosti zvaničnika u institucijama BiH i testiranje na drogu.

Inicijativa glasi: “Zadužuje se Savjet ministara BiH da u roku od tri mjeseca u parlamentarnu proceduru dostavi zakonsko rješenje kojim se uvodi obavezan ljekarski pregled za izabrane i imenovane zvaničnike u institucijama Bosne i Hercegovine koji podrazumijeva posebno testiranje mentalno-psihološke sposobnosti za obavljanje javnih funkcija, kao i testiranje na psihoaktivne supstance.”

Ali, izvjesnije je da će sve ostati na inicijativi nego što će političari na preglede prije stupanja na funkciju. Kao prvo, pitanje je da li je Savjet ministara BiH uopšte dužan da postupa po ovakvoj i brojnim drugim inicijativama parlamentaraca u PS BiH.

Naime, u članu 35 Zakona o Savjetu ministara piše: „Na zahtjev Parlamentarne skupštine, Savjet ministara pripremiće prijedloge zakona, drugih akata i potrebnih materijala“.

FOTO: SRNA
FOTO: SRNA

Međutim, Parlamentarnu skupštinu čine njena oba doma, a ne samo, u ovom slučaju, Predstavnički dom.

-Da bi Savjet ministara postupao i sačinio zakon, kako se traži inicijativom, ovu inicijativu u istom tekstu potrebno je usvojiti i u Domu naroda BiH, kako bi to onda bila inicijativa Parlamentarne skupštine kojom se Savjetu ministara nalaže da predloži zakon – kaže sagovornik Srpskainfo upućen u ovu problematiku.

Savjet ministara BiH pitali smo o usvojenoj inicijativi Magazinovića, ali odgovor za sada nismo dobili.

Predsjednik US i poslanik u Predstavničkom domu BiH, Nenad Stevandić, smatra da je inicijativa Magazinovića „čist populizam, jer toga nema nigdje ni u EU, ni okruženju“.

FOTO: US
FOTO: US

– Time se dezavuišu vlastiti građani i zemlja. Ali, ako neko to bude od mene lično traži, rado ću pristupiti bilo kojem testu – tvrdi Stevandić za Srpskainfo.

Poslanik PDP, Mira Pekić, ocjenjuje da je politika postala definitivno borba na život i smrt; koriste se sva sredstva za pobjedu, uključujući i najprljaviju i najbolesniju diskreditaciju političkih protivnika.

– Podržali smo inicijativu kolege Magazinovića, jer kad pogledamo šta se sve dešava u političkom okruženju svaki dan definitivno treba svako od nas pojedinačno da donese potvrdu da je uračunljiv, normalan i da se ne drogira. Žao mi je što se politika pretvorila u to, ali ako je to rješenje, dajte da ljekar napiše da smo normalni – kaže Pekićeva za Srpskainfo.

Saša Magazinović je u obrazloženju svoje inicijative podsjetio da sadašnje zakonodavstvo predviđa da su državni službenici i namještenici, pri zasnivanju radnog odnosa, obavezni izvršiti ljekarski pregled.

Medutim, takva zakonska obaveza ne postoji za osobe koje obavljaju najviše javne funkcije. Tako npr. ministri, njihovi zamjenici, poslanici i mnogi drugi nisu prošli ni osnovne ljekarske preglede.

– Smatrajući da osobe koje obavljaju najodgovornije javne funkcije pred zakonom moraju biti jednake sa svim ostalim građanima, iniciram definisanje zakonodavnog okvira kako bi se ova nejednakost ispravila, ali ne samo to. Budući da se radi o izuzetno odgovornim javnim funkcijama, značajnim za širu društvenu zajednicu, pa i državu u cjelini, smatram da osobe na najodgovornijim pozicijama trebaju biti u svakom smislu, pa i zdravstvenom, sposobne da ih obavljaju – naveo je Magazinović.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Saša MagazinovićOn je na Tviteru, uz fotografiju narkomana, napisao da je na potezu Savjet ministara BiH i da će “biti interesantno”.

 

Inače, testiranje političara na narkotike i javna objava rezultata postalo je popularno u javnosti, posebno u Republici Srpskoj, nakon što je policija krajem prošle godine pronašla drogu kod Marka Šukala, tadašnjeg pomoćnika generalnog sekretara Vlade RS.

Neformalnu inicijativu da se svi u institucijama RS testiraju na drogu svojevremeno je pokrenuo poslanik Nebojša Vukanović. Opozicionari u RS redom su se testirali i objavljivali da su „negativni“ kako bi pokazali da su „drugačiji od onih u vlasti“.

Srpskainfo

CATEGORIES
Share This