Čubrilović očekuje dva, Stevandić i „Pokret za državu“ po jednog ministra u novoj Vladi RS

Čubrilović očekuje dva, Stevandić i „Pokret za državu“ po jednog ministra u novoj Vladi RS

Lider Demosa Nedeljko Čubrilović izjavio je nakon konsultacija sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom da će ova stranka učestvovati u formiranju vlasti i da očekuje dva ministarska mjesta u novoj Vladi Srpske.

Čubrilović je naglasio da će ova stranka biti konstruktivna u formiranju vlasti, a nikako remetilački faktor.

On je dodao kda podržavaju Dodikov prijedlog za imenovanje Radovana Viškovića za novog mandatara za sastav Vlade Republike Srpske i da ova stranka u budućem sazivu izvršne vlasti očekuje dva resora.

„Dogovorili smo da Demos učestvuje u budućoj Vladi RS. A kada je u pitanju sastav Vlade bićemo konstruktivni i nećemo ni na koji način stavljati do znanja da smo remetilački faktor. Vidjećemo kada mandatar bude sastavljao Vladu kakav će biti njen koncept. Ukoliko se budemo uklapali u tu priču, trebalo bi da imamo ono što nam procenat učešća u vlasti donosi, a to su dva ministarstva“, kazao je Čubrilović.

Na pitanje da li bi saradnju u vlasti mogao da pokvari ulazak DNS i ostalih u ovu priču, on je poručio:

„Kao prvo, mi ni sa kim ne dijelimo resore,nego ćemo sa mandatarom dogovorati koncept Vlade RS i naše učešće u toj vladi. A ko će još biti dio toga to će odlučiti sam mandatar, vjerovatno u dogovoru sa predsjednikom Republike Srpske“

Nenad Stevandić, lider Ujedinjene Srpske poručio je da podrška Ujedinjene Srpske novoj Vladi Republike Srpske nije bila upitna, te su dali saglasnost i za imenovanje Radovana Viškovića za novog mandatara.

„Tu neće biti problema. Potvrdili smo opredjeljenje da podržimo listu SNSD-a za delegate u Dom naroda Bosne i Hercegovine“, rekao je Stevandić.

Kazao je i da je stranka dala povjerenje Nataliji Trivić za obavljanje ministarske funkcije, a eventualni resor će, kako je rekao, usaglašavati na pregovorima sa mandatarom.

„Niko od nas nije osvojio toliko glasova koliko Dodik i Cvijanovićeva“, zaključio je Stevandić koji je istakao i da će Ujedinjena Srpska u novoj Vladi imati jedno ministarstvo, s ozbirom na to da je dobila funkciju predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske.

Dodik je razgovarao i sa predstavnicima „Pokreta za državu“, čiji predstavnik Sevlid Hurtić, koji je i poslanik u Narodnoj skupštini, kaže da nije bilo riječi o ministarskim pozicijama, ali da u ovoj grupaciji smatraju da treba da imaju jednog ministra u Vladi Srpske.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik na današnje konsultacije je pozvao predstavnike svih parlamentarnih stranaka, jer je, kako je rekao, važno da sve partije iznesu stav o pitanjima ključnim za Republiku Srpsku.

Prisustvo sastanku najavili su i SP, NPS, kao i SPS i DNS.

Iz SDS-a, PDP-a i Liste za pravdu i red ranije su rekli da ne žele na pregovore sa Dodikom.

(Nezavisne)

CATEGORIES
Share This