Čović: U Brisel ne idem sa dva bošnjačka člana Predsjedništva

Čović: U Brisel ne idem sa dva bošnjačka člana Predsjedništva

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je danas u Mostaru da je Briselu poručio da neće doći da sjedi u istoj dvorani sa dva bošnjačka člana Predsjedništva BiH, niti će staviti potpis na bilo kakav dokument sa dva bošnjačka člana Predsjedništva.

Odgovarajući na pitanje da li u nedjelju putuje u Brisel, Čović je rekao da je sve još u pregovorima.

“Zavisi ko će biti pozvan, u jednoj varijanti rečeno je da će biti pozvani svi predsjednici stranaka u parlamentu BiH, odnosno da je to ideja, pa potom da će biti pozvana tri člana Predsjedništva BiH. Ja sam vrlo jasno rekao da neću sjediti u istoj dvorani gdje sjede dva bošnjačka člana Predsjedništva i da neću staviti potpis na bilo kakav dokument sa dva bošnjačka člana Predsjedništva BiH”, rekao je Čović nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a BiH.

On je poručio da je HDZ BiH i HNS dobio odluku Ustavnog suda BiH koja jasno govori da pitanje Izbornog zakona BiH nije pitanje vitalnog interesa bošnjačkog naroda.

“U iduću srijedu imaćemo sjednicu Doma naroda i to će biti prva tačka. Uvjeren sam da će to proći. Odluka Ustavnog suda jasno govori o poziciji legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda. Stavili smo ad akta želje nekih da pričaju o građanskoj državi i transformaciji BiH u kojoj će se ugasiti puni nivo vlasti, a nama zamjeraju kada govorimo o transformaciji BiH u skladu s Ustavom”, naveo je Čović.

Komentarišući odluku američke administracije da na crnu listu stavi predsjednika Federacije i potredsjednika HDZ-a BiH Marinka Čavaru, Čović je rekao da je HDZ BiH dao jednoglasnu podršku radu predsjednika FBiH koji štiti Ustav i zakone FBiH.

“Čuvao je FBiH da funkcionše kao normalniji dio institucija BiH. To je potpuno pogrešno izabrana osoba kada govorimo o antidejtonskom i antiustavnom djelovanju”, rekao je Čović.

Srna

CATEGORIES
Share This