Čović: “Tri podrivača Dajtona stižu u Sarajevo, treba im zabraniti ulazak u BiH!”

Čović: “Tri podrivača Dajtona stižu u Sarajevo, treba im zabraniti ulazak u BiH!”

Danas su u službenu posjetu Bosni i Hercegovini stigla trojica najaktivnijih i najglasnijih europarlamentaraca – Andreas Schieder iz Austrije, Dietmar Köster iz Njemačke i Thijs Reuten iz Nizozemske, a mostarski portal “ABC”, pod Čovićevom kontrolom, sugerira da bi im trebalo zabraniti ulazak u BiH.

Mostarski portal tvrdi da su oni, pored parlamentarki Tineke Strik i Viole von Cramon, bili najveći zagovornici EU sankcija prema članu Predsjedništva BiH i lideru SNSD-a Miloradu Dodiku kao i svim ostalim destruktivnim političarima koji podrivaju Dejtonski mirovni sporazum i povlače antiustavne poteze koji Bosnu i Hercegovinu, ali i cijelu regiju, guraju u nestabilnost.

Čovićev portal naglašava da se rečena trojica europarlamentaraca “zalažu da BiH treba funkcionisati na evropskim principima”. 

ABCportal / Screenshot

Schieder, Koster i Reuten će tokom posjete Sarajevu razgovarati sa državnim parlamentarcima, a planirana je i konferencija za medije, “mada nemaju pojma o odnosima u našoj zemlji”.

Poslanik Socijaldemokratske partije Austrije u EU parlamentu Andreas Schieder krajem prošle godine je uputio oštre kritike prema Europskoj komisiji i tajniku za proširenje i susjedstvo Oliveru Varhelyiju zbog pasivnog odnosa prema zemljama Zapadnog Balkana, a posebno prema Bosni i Hercegovini, dok je Reuten govorio da je, nažalost, previše političara iz EU, koji su involvirani u procese u BiH imaju različite strategije i interese.

Portal završava tekst ocjenom da se “ovaj trojac EU bukadžija u BiH razumiju vrlo malo”, ali da su “vrlo su pristrani i politički zlonamjerni”.

“Da su stvari u našoj zemlji uređene kako je propisao Daytonski sporazum ovoj trojici bi trebalo biti uskraćeno politički ući u našu zemlju, jer bi se tako zaštitio narod od bjelosvjetskih huškača i pametnjakovića”, navodi ABCportal.info i dodaje da “ovaj trojac ništa pametno neće niti reći niti predložiti, a mogu dodatno zakuhati iovako ozbiljnu političku situaciju gdje se unitarističke snage spremaju preuzeti Federaciju prevarom na izborima”.

“Zato STOP Schieder, Koster i Reuten”, zaključuje Čovićev portal.

(SB)

CATEGORIES
Share This