Čović komentarisao današnje obraćanje Dodika „Poruke iz Republike Srpske smatram neprihvatljivim i neprimjerenim“

Čović komentarisao današnje obraćanje Dodika „Poruke iz Republike Srpske smatram neprihvatljivim i neprimjerenim“

Predsjednik HDZ i HNS Dragan Čović osudio je današnje izjave predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, u kojima je najavio da će nastaviti sa udarima na državu

Kristijan Šmit, kojeg Republika Srpska ne priznaje za visokog predstavnika, juče je donio odluku o poništavanju zakona koje je donijela NSRS, a koje se tiču nepoštivanja odluka visokog predstavnika i Ustavnog suda BiH.

Međutim, Dodik je poručio danas da to neće poštovati te da nastavljaju sa realizacijom neustavnih i separatističkih zakona.

Čović se danas oglasio nakon Dodikovih izjava na Kozari kazavši kako to nije način na koji će BiH moći funkcionisati.

– Smatram neprihvatljivim i neprimjerenim poruke koje dolaze iz Republike Srpske. Moramo naći ustavni sklad u djelovanju međunarodnih institucija i domaćih nositelja izvršne i zakonodavne vlasti u BiH – rekao je Čović.

Ono što ga posebno interesuje je provedba zaključaka o usvajanju paketa reformskih zakona sa ciljem napretka na putu ka EU.

To je dogovoreno i na sastanku u Konjicu, međutim problematično je što Dodik usvajanje cijelog paketa uslovljava uvođenjem nacionalne zastupljenosti u Ustavni sud, prenosi Kliks.

– Hitno se moramo vratiti provedbi zaključaka drugog dijela sastanka u Konjicu i realiziranju 14 KP na EU putu naše domovine – poručio je Čović.

(Srpskainfo)

CATEGORIES
Share This