Čović: Dodik u mom društvu nikada nije govorio protiv NATO

Čović: Dodik u mom društvu nikada nije govorio protiv NATO

U Mostaru je danas održana sjednica Predsjedništva HNS-a nakon koje se obratio lider HDZ-a Dragan Čović. Govorio je o istupima predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, o odcjepljenju i o prekidu NATO puta.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik prije nekoliko dana je, podsjetimo, rekao da će od predsjedavajuće Predsjedništva BiH Željke Cvijanović tražiti prekid svake saradnje sa NATO-om do okončanja sukoba u Ukrajini, Čović je tada rekao da je BiH ipak „svakim danom sve bliža“ Alijansi.

Danas je to isto ponovio.

“Aktuelna politička situacija je proizvela da neko nešto izjavi. Ne pada mi na pamet da to komentarišem. Moj stav je jasan. Evroatlantske ambicije BiH nemaju alternativu. Nije nama tajna da predstavnici Republike Srpske ne žele u NATO. Mi smo svaki dan bliže NATO savezu”, ponovio je Čović.

“Nismo nikad o tome razgovarali, nikad nismo treću stranu stavili u bilo kakav kontekst. Nije nikad ništa slično rečeno u mom društvu. To se može vezati za situaciju između Srbije i Kosova. Dodik ima taktiku kako se ponašati u medijima, da bi zadovoljio svoje potrebe. Treba prije da shvatimo da je ovo nedjeljiv prostor i da on mora imati evropsku budućnost kada je naš kandidatski status u pitanju”, istakao je Čović.

Sve se događa u vrijeme kada Republiku Srpsku trese besparica i velika kriza jer na naplatu stiže kredit težak više od 600 miliona evra, a novca iz Srbije je sve manje.

Dodik je uporno pokušavao da medijsku pažnju preusmjeri na zapaljive teme poput secesije i prekida odnosa s američkom i britanskom ambasadom, te uputio poziv HDZ-u BiH da skupa sa prestavnicima iz Republike Srpske napuste državne institucije, no i tu je stigla Čovićeva odbijenica.

(Agencije) Foto: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

CATEGORIES
Share This