Bukejlović poručio da u demokratskom društvu svako ima pravo na stav i mišljenje

Bukejlović poručio da u demokratskom društvu svako ima pravo na stav i mišljenje

Ministar pravde Republike Srpske Miloš Bukejlović izjavio je danas da i u evropskom i uporednom zakonodavstvu postoje ista krivična djela protiv časti i ugleda, u različitim nazivima i varijacijama, a da ni u jednoj od tih zemalja nije ugrožena sloboda govora i izražavanja, ni novinarska profesija.

Živimo u demokratskom društvu u kojem svako ima pravo na stav i mišljenje, izjavio je Bukejlović novinarima u Trebinju nakon što su predstavnici opozicije zatražili povlačenje Nacrta izmjena i dopuna Krivičnog zakonika Republike Srpske.

Bukejlović je izrazio žaljenje zbog toga, podsjetivši da je svako tokom prethodne četiri javne rasprave, kojima je i lično prisustvovao, mogao da o tom zakonskom rješenju razgovara sa predstavnicima Ministarstva pravde Republike Srpske, kao obrađivačima.

On je naglasio da su bili otvoreni da na bilo koji način prihvate kritiku, diskutuju o svim rješenjima i sa predstavnicima opozicije i novinarske zajednice.

– I sami smo u hodu uvidjeli šta možemo korigovati da bismo došli do što boljeg prijedloga zakona u odnosu, na primjer, na novčanu kaznu i slično. Bićemo vrlo otvoreni i za sve druge sugestije i korekcije zakonskog rješenja da bismo dobili što bolji prijedlog zakona – istakao je Bukejlović.

Bukejlović očekuje da će nakon javnih rasprava biti smanjene novčane kazne za krivična djela protiv časti i ugleda, koje su predviđene Nacrtom izmjena i dopuna Krivičnog zakonika Republike Srpske, a najavio je da će biti uzete u razmatranje sve usmene i pismene sugestije dobijene tokom javnih rasprava.

Osim današnje u Trebinju, javne rasprave o Nacrtu izmjena i dopuna Krivičnog zakonika Republike Srpske, održane su i u Banjaluci, Istočnom Sarajevu i Bijeljini.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je 23. marta Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske, kojim je propisano da će kleveta biti krivično djelo, a da će novo krivično djelo biti neovlašteno objavljivanje i prikazivanje tuđeg spisa, portreta i snimka.

(Srpskainfo)

CATEGORIES
Share This