Budimir: Krajnji cilj Ustavnog suda unitarizacija BiH

Budimir: Krajnji cilj Ustavnog suda unitarizacija BiH

– Samo Dejtonska BiH može da postoji i tu stavljamo tačku. I peticija je dio priče da spriječimo napad na Republiku Srpsku – naglašava Budimir.

Јuče se u javnosti pojavila peticija akademske zajednice Republike Srpske, kojom je jedan značajan broj njenih predstavnika izrazilo nezadovoljstvo radom Ustavnog suda BiH, posebno njegovom odlukom od 19. juna kojom je brisan član 39 Pravila Ustavnog suda BiH, a koju su za sad potpisale 194 osobe.

– U Peticiji se naglašava da izmjene Pravila, koje su donesene na sjednici Ustavnog suda BiH, bez prisustva ijednog sudije iz Republike Srpske, predstavljaju kršenje Ustava BiH i Pravila tog suda, logike pariteta i konstitutivnosti naroda u svim institucijama na nivou BiH, kao osnove za funkcionisanje složene države kakva je BiH – kaže Budimir.

U Ustavnom sudu BiH vidi veliku prijetnju za Republiku Srpsku.

– Oni mogu jednog dana da zaključe da u BiH ne žive više Srbi. Strane sudije su trebale da ostanu u BiH pet godina maksimalno, a oni su ovdje 25 godina. I šta imamo, napad na jedan narod i napad na jedan punopravni Ustavni dio BiH, koji se zove Republika Srpska. U Ustavnoi sudu sjede bošnjačke sudije koje vode ratnu retoriku SDA, i mi to svi treba da znamo – poručio je Budimir.

Dotakao se i imovine Republike Srpske.

– Imovina Srpske je definisana Ustavom, i sada neko treba da to redefiniše? Nemate gospodo pravo na to – jasno je poručio Budimir.

Budimir se osvrnuo i na posjetu mađarske delegacije Srpskoj prevođene premijerom Viktorom Orbanom.

– Ne dešava se ništa slučajno. Ovo je bila kapitalizacija odnosa između predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i premijera Mađarske Viktora Orbana. Prvo su se lideri prepoznali, i sada imamo direktnu pomoć, i ekonomsku, pa i svaku drugu vrstu podrške od strane Mađarsake prema Republici Srpskoj – zaključio je Budimir.

SrpskaCafe

CATEGORIES
Share This