“Budi hrabar i provedi barem jednu odluku skupštine, pa da se radujemo”

“Budi hrabar i provedi barem jednu odluku skupštine, pa da se radujemo”

 Provedi konačno bar jednu takvu odluku Narodne skupštine Republike Srpske, pa da se svi radujemo – odgovorio je predsjednik PDP-a Branislav Borenović na tvrdnju Milorada Dodika, člana Predsjedništva BiH, koji je naveo da se on (Borenović) raduje odlukama Ustavnog suda BiH.

Dodik je na tviter nalogu napisao da će Agencije za lijekove Republike Srpske biti.

“Zakon je stupio na snagu i biće sproveden”, stoji na Dodikovoj tviter objavi.

Uslijedio je odgovor Borenovića:

– Кad? Gdje? Кo? Budi hrabar i dosljedan. Ozvaniči je već jednom. Provedi konačno bar jednu takvu odluku Narodne skupštine Republike Srpske. Pa da se svi zajedno radujemo.

Zdravstvo i promet lijekova bili su u punoj nadležnosti Republike Srpske sve do 2009. godine kada je ta nadležnost uz pomoć kadrova SNSD-a u Parlamentu BiH prenesena na državni nivo donošenjem zakona i formiranjem Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH.

Tada je predsjedavajući Savjeta ministara BiH bio Nikola Špirić, ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović, a ministar zdravlja Republike Srpske bio je Ranko Škrbić, svi iz SNSD-a.

Nakon prošlogodišnje afere “kiseonik” kada je ustanovljeno da se u zdravstvene ustanove Republike Srpske doprema tehnički umjesto medicinskog kiseonika, vlast u Republici Srpkkoj je u NS RS donijela zakon o vraćanju nadležnosti u prometu lijekova s državnog na entitetski nivo.

Rok za stupanje zakona na snagu bio je 1. juli, kada je trebalo da počne s radom i entitetska Agencija za lijekove i medicinska sredstva, ali do toga nije došlo, jer su uslijedile prijetnje sankcijama zvaničnicima Republike Srpske.

Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske nalazi se pred Ustavnim sudom, koji je juče stavio privremenu mjeru zabrane primjene dok se ne donese konačna odluka o ustavnosti tog zakona sa Ustavom BiH.

Zahtjev za ocjenu ustavnosti podnio je predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

Zbog donošenja tog zakona sankcionisan je ministar zdravstva Republike Srpske Alen Šeranić, koji je stavljen na američku crnu listu.

Podsjetimo da je Ustavni sud suspendovao i više skupštinskih zaključaka kojim je bilo predviđeno vraćanje nadležnosti s državnog na entiteski nivo više zakona iz oblasti odbrane, finansija i pravosuđa.

Iako je vlast Republike Srpske, predvođena SNSD-om, tvrdila da će formirati vojsku, carine, tajnu policiju, VSTS, dati rokovi za donošenje potrebnih zakona i formiranja novih izvršnih organa na entitetskom nivou su takođe istekli…

(BN)

CATEGORIES
Share This