Bosić: Glavni akteri u igri Ustavnog suda su SNSD i SDA

Bosić: Glavni akteri u igri Ustavnog suda su SNSD i SDA

– Krize u Bosni i Hercegovini se projektuju namjerno, da bi neke političke partije imale koristi, rekao je bivši predsjednik SDS-a Mladen Bosić, gostujući u emisiji “Puls” BN televizije.

On je naglasio da su glavni akteri u igri oko Ustavnog suda i poljoprivrednog zemljišta Republike Srpske SNSD i SDA, a da je instrument upravo Ustavni sud.

Situacija oko odluke Ustavnog suda BiH o ukidanju vlasništva nad javnim, poljoprivrednim zemljištem Republici Srpskoj, kako navodi, preslikana je situacija koja je nastala 2016. godine, kada je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim Dan Republike Srpske.

“Od toga je korist tada jedini imao SNSD, koji je ubjedljivo pobijedio na lokalnim izborima 2016. godine. Ta odluka je donesena na osnovu apelacije koju je podnijela SDA, koja je takođe dobro prošla na tim izborima. U ovom slučaju SDA i SNSD, a sredstvo za to je Ustavni sud”, rekao je Bosić u emisiji “Puls” BN TV.

“Okidač ove krize je odluka Ustavnog suda. Dodik tu krizu može samo da iskoristi radi svojih ličnih i poliitčkih potreba”, istakao je Bosić, dodajući da je neizvjesno u kom pravcu će sve ovo otići.

Bosić navodi da je ova kriza ipak za nijansu drugačija jer su strasti sa obje strane jače nego 2016. godine.

Prema njegovim riječima, bošnjačka strana je euforično dočekala oduzimanja zemljišta, dok je predsjednik najveće partije u Srpskoj Milorad Dodik rekao da je Srpska krenula putem izlaza iz Bosne i Hercegovine.

„Ovdje je u pitanju i kredibilitet politika, kao i političara koji daju velike izjave. Čini mi se da se smatra da će i ova bura biti bura u čaši vode, te da poslije toga ništa neće biti, čak to tvrde pojedini bošnjački predstavnici. Dodik ukoliko ne ispuni ono što obećava će dodatno da izgubi kredibilitet kao neko ko samo prijeti, kao lav bez zuba – neko ko nema snagu da ispuni ono što govori.“

Istovremeno, u Republici Srpskoj politička scena je svedena na nivo pijace, tvrdi bivši predsjednik SDS-a.

„Cijena tih ljudi koji su na tržištu je veoma nisaka jer je ponuda velika. Zbog opšteg pada morala i usvajanja nemoralnih normi ta cijena je veoma mala i sada imate igrače koji se otvoreno nude da bi se ubacili u tu igru. Mislim da Dodik uništava sve stranke, uništava politički život u Republici Srpskoj. Njegov cilj je da uništi političku konkurenciju da bi on ostao kao jedini stub oko koga se sve vrti.“

Na udaru je i SDS, tvrdi Bosić i objašnjava da se nestabilnost u SDS unosi preko pojedinaca ili grupa nelojalnih stranci.

„Kao što je bila Obrenova grupa, a sada će da bude da ne kažem Mićina grupa ili nečija druga grupa sa kojima će on direktno pričati i na taj način direktno destabilisati stranku i iz nje izvlačiti tkivo, a ubacivati svađu u samu stranku da se ona bavi sama sobom. Praktično su napravili situaciju da i PDP, i SDS koji su nosioci vlasti u Bijeljini pošalju signal ka Dodiku da su spremni na neku koaliciju i to je izazvalo trku ko će prije i ko će se bolje ponuditi“, objašnjava on.

Bosić je naglasio da SDS mora jasno da se opredijeli da li nudi alternativu Dodikovoj politici ili želi da bude jedna od stranaka koje se vrte oko Dodikove osovine.

BN TV

CATEGORIES
Share This

COMMENTS