Borenović pozvao na vraćanje kulture dijaloga na političkoj sceni

Borenović pozvao na vraćanje kulture dijaloga na političkoj sceni

Kome zakon leži u topuzu, tragovi mu smrde nečovještvom, riječi su velikog Njegoša, koje nažalost, oslikavaju ono u šta su pojedinci pretvorili političku scenu danas.

Napisao je ovo predsjednik PDP, Branislav Borenović, na svojoj Fejsbuk stranici, navodeći da od juče dobija pozive sa nemilim vijestima.

– Odbornica PDP u SO Srbac, Dušanka Ignjatić, šovinistički je izvrijeđana od strane predsjednika Skupštine opštine, našim odbornicima u Kostajnici Željku Čekiću i Dragoju Đajiću je prijećeno, jer su glasali po svojoj savjesti protiv poskupljenja komunalnih usluga u toj opštini. U Trebinju su Nebojša Vukanović i njegovi odbornici izloženi brutalnim napadima. Ono što je najstrašnije jeste što nas to više ne iznenađuje, jer je takvo ponašanje osiljenih postao uobičajen obrazac – rekao je Borenović.

Dodao je da su u lokalnim parlamentima sjednice često na rubu fizičkog sukoba, a ministar koji je u sred sjednice Narodne skupštine udario poslanika, nije snosio nikakvu političku sankciju.

– Nisu predstavnici opozicije jedini koji trpe napade. Uskoro će četiri godine kako ne saznajemo ko su nalogodavci prebijanja našeg poznatog novinara. Politička ili bilo kakva druga sankcija je izostala i u slučaju odbornika i senatora koji je psovao novinarku i upućivo uvrede njenom uredniku, jer zaboga, ima žensku djecu. U poslaničkim klupama bez stida sjede oni koji su na rodnoj osnovi vrijeđali svoje koleginice. A šef svih njih, nažalost srpski član Predsjedništva BiH, je taj koji je silu, prijetnje i psovke uveo u politički diskurs. Njegove bahatosti nisu pošteđeni ni opzicionari, ni novinari, ni penzioneri, ni rudari, ni ljekari… niko ko mu se na bilo koji način nije svidio. Iz dana u dan taj obrazac ponašanja počeli su da kopiraju oni koji u njega gledaju kao u boga ili pokušavaju da mu se dodvore – napisao je Borenović.

On je istakao da je nekoliko brutalnih napada u dva dana upozorenje.

– Upozorenje da se stane dok je vrijeme. Da se kultura dijaloga konačno počne vraćati na političku scenu. Da nasilje ne smije biti način obračuna sa političkim neistomišljenicima. U godini izbora strasti i nervoza rastu, ali nije kasno da se povuče ručna i preduprijede mogući naredni napadi, dok nije kasno i dok neko, ne daj bože, ne strada – poručio je Borenović.

Srpskainfo

CATEGORIES
Share This