BORBA ZA FOTELJU PREDSJEDNIKA PDP Ko će naslijediti Borenovića – Stanivuković, Crnadak ili Vuković

BORBA ZA FOTELJU PREDSJEDNIKA PDP Ko će naslijediti Borenovića – Stanivuković, Crnadak ili Vuković

U oktobru prošle godine predsjedniku PDP Branislavu Borenoviću istekao je drugi, i po tadašnjem Stututu PDP, posljednji mandat na čelu te političke partije.

Višemjesečne spekulacije o tome ko će preuzeti „palicu“ u PDP nakon što Borenoviću istekne mandat, prekinute su nakon zaključaka Predsjedništva te stranke iz aprila ove godine kojima je Branislavu Borenoviću vanredno produžen mandat na još godinu dana, odnosno do završetka lokalnih izbora 2024. godine.

Tada je, između ostalog, obznanjeno i to da je Predsjedništvo PDP, pored zaključka da nema koalicije s SNSD ni na jednom nivou, donijelo i odluku da aktuelni prvi potpredsjednik ove stranke i gradonačelnik Banjaluke, Draško Stanivuković, neće biti kandidat za poziciju prvog čovjeka PDP.

– Draško će u svom punom kapacitetu biti posvećen djelovanju u PDP, ali njegov prioritet je razvoj Banjaluke, u čemu ga potpuno podržavamo – rekao nam je tada lider PDP Branislav Borenović.

Stranačka previranja

U međuvremenu, PDP su potresala broja unutrašnja previranja – od toga da su pojedini najviši stranački funkcioneri upadljivo izbjegavali da učestvuju u predizbornoj kampanji Draška Stanivukovića za novi gradonačelnički mandat, pa do toga da je nakon izbora lider PDP Branislav Borenović javno „zahvalio na saradnji“ Branku Dokiću, Milku Grmuši i Saši Čekrliji na dotadašnjem angažmanu u PDP i najavio njihovo isključenje iz stranke zbog toga što su javno podržavali kandidaturu Jelene Trivić za gradonačelnika najvećeg grada u Srpskoj.

Inače, na sjednici Glavnog odbora PDP, koja je održana sredinom maja ove godine, jedan od stranačkih potpredsjednika, Igor Crnadak, javno je najavio svoju kandidaturu za predsjednika PDP odmah nakon završetka lokalnih izbora.

Tada je, između ostalog, Crnadak izjavio da je spreman već u novembru preuzeti odgovornost upravljanja PDP u naredne četiri godine. U tadašnjoj izjavi za Srpskainfo, Crnadak je potvrdio da je najavio kandidaturu za predsjednika stranke.

– Htio sam da članovima Glavnog odbora lično saopštim šta su mi namjere, jer je bilo mnogo spekulacija o mom budućem djelovanju u PDP. Nisam želio da oni koji o tome donose odluku saznaju iz medija. Prema tome, spreman sam da vodim PDP, ali sva priča o tome sada prestaje i nastaviće se tek nakon lokalnih izbora – govorio je tada Crnadak.

Međutim, Crnatkovo “inaugurisanje” u legitimnog nasljednika Branislava Borenovića na čelu PDP osporio je generalni sekretar stranke, Nenad Vuković. On je, takođe, najavio svoju kandidaturu za lidera PDP ukoliko to učini Crnadak. Vuković je tada poručio i da čelna pozicija u PDP “nije rezervisana za Banjalučane”.

– To je svakako legitimno i nije sporno kada je u pitanju ambicija za obavljanje te funkcije, ali moja ocjena je da uopšte nije bilo vrijeme da se ova tema otvara prije lokalnih izbora. To sam naglasio i u obraćanju na samoj sjednici GO. U kontekstu izbora za prvog čovjeka PDP koji slijedi nakon lokalnih izbora, a koji možda neko želi predstaviti završenim dogovorom, rekao sam da ću se u tom slučaju i ja kandidovati, šaljući jasnu poruku da je to otvorena mogućnost i za druge – istakao je Vuković.

Sudbonosne odluke

Predsjednik PDP Branislav Borenović za Srpskainfo kaže da se procedura oko izbora novog stranačkog lidera odvija po “utvrđenoj dinamici”.

– Po novom Statutu predsjednika partije bira Glavni odbor, tako da nas to očekuje u narednom periodu – kratko je poručio Borenović za naš portal.

Politički analitičar Nebojša Tojagić, s druge strane, smatra da se u predstojećim danima pred PDP nalaze krupne i sudbonosne odluke. Za preuzimanje liderske palice u toj stranci on kao favorita vidi Draška Stanivukovića, a ukoliko do toga ne dođe, kako ocjenjuje, nije isključeno da će aktuelni gradonačelnik Banjaluke formirati novu političku opciju.

Nebojša Tojagić
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

– Evidentno je da će Stanivuković morati nekim ljudima oko sebe uskratiti povjerenje, da će u što kraće vrijeme morati riješiti dilemu o preuzimanju PDP ili formiranju druge stranke, a onda krenuti u formiranje odbora širom Srpske. I ovi izbori su pokazali da je PDP potreban potpuni remont, ali i da će Stanivuković morati pokušati naći zajednički jezik sa Jelenom Trivić, Nebojšom Vukanovićem i Ljubišom Petrovićem ukoliko želi rezultat na opštim izborima. Ni jedni ni drugi nemaju puno vremena, a ni prava na grešku – zaključuje Tojagić.

Srpskainfo

CATEGORIES
Share This