Boji se proruske politike: Turkovićeva zabrinuta zbog Šulića iz SNSD

Boji se proruske politike: Turkovićeva zabrinuta zbog Šulića iz SNSD

Ministar vanjskih poslova BiH Bisera Turković izrazila je zabrinutost zbog mogućnosti da bi SNSD-ov Denis Šulić mogao biti ministar u Savjetu ministara BiH iz reda Bošnjaka.

Kako je rekla Turković, ukoliko u Savjetu ministara BiH bude izabran član iz reda Bošnjaka, a pod kontrolom SNSD-a, to će značiti prepuštanje potpune kontrole nad Vijećem ministara BiH proruskim političkim snaagma.

– Važeći propisi o radu Savjeta ministara BiH zahtijevaju da za odluke moraju glasati najmanje po jedan od ministara iz svakog od konstitutivnih naroda. To ne moraju nužno biti zamjenici predsjedavajućeg. Dovoljno je jedan ministar Bošnjak koji će slijediti politiku SNSD-a i HDZ-a i da preuzmu apsolutnu vlast u Vijeću ministara BiH – navela je Turković.

Podsjetila je da su, kako kaže, upravo Dodik i Čović u Domu naroda BiH spriječili da BiH usvoji sankcije Rusiji.

– Proveli smo četiri godine teške borbe za očuvanje institucija BiH i postignutog napretka. Često pod ucjenama i pritiskom, ali su tri probosanska ministra Selmo Cikotić i Sifet Podžić djelovala usaglašeno sa mnom i spriječili smo da osovina SNSD i HDZ potpuno ovlada procesima i povuče BiH unazad – dodaje Turković.

Zaključila je da bi prepuštanje poluga odlučivanja u Savjetu ministara proruskoj politici bio korak ka opasnoj destabilizaciji BiH i cijele regije.

SNSD-OV KADAR

Denis Šulić biće ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH iz reda Bošnjaka.

Podsjećamo, ranije smo objavili da bi, prema našim saznanjima iz pouzdanih izvora, ministar ljudskih prava i izbjeglica u Savjetu ministara BiH trebao biti SNSD-ov Denis Šulić iz reda Bošnjaka, prenosi Dnevni avaz.

(Srpskainfo)

CATEGORIES
Share This