Bez izbora nema legalnih institucija, niti legalne države!

Bez izbora nema legalnih institucija, niti legalne države!

Propali pregovori oko Izbornog zakona su razlog zašto u Bosni i Hercegovini imamo krizu, koja može da eskalira, kaže Mladen Bosić, delegat u Domu naroda PSBiH (SDS).

On je poručio da je neophodno pronaći način kako bi se što prije usvojio budžet za provođenje izbora upozorivši da u suprotnom posljedice mogu biti nesagledive.

„Ovo je momenat da se zapitamo šta će se desiti dan poslije, nakon što konstatujemo da u BiH nema izbora“, istakao je Bosić u obraćanju u Domu naroda PSBiH.

Ako ne želimo izbore, napominje on, može se pronaći milion razloga kako da se opstruišu.

 „Oni koji prave opstrukcije treba da se zapitaju šta znači za demokratiju ili državu ukoliko nema izbora. U tom slučaju nemamo legale institucije, a na karaju krajeva nema legalne države. Dakle ova sadašnja situacija je mnogo značajnija od samih sredstava za provođenje izbora“, poručio je Bosić.

On kaže da je se mora pronaći odgovor kako je i gdje zaustavljen proces provođenja izbora.

 „Ako je prijedlog budžeta u ladici ministra finansija u Savjetu ministara Vjekoslava Bevande onda je on veoma hrabar. Ako nije onda moramo da nađemo alternativu da se izbori održe“, navodi on.

Bosić je ocijenio opasnim izjave predsjednika Hrvatske Zorana Milanović u kojima spominje formiranje trećeg entiteta.

„To su stvari koja otvaraju mnogo širu krizu. To je još jedan od razloga zašto se mora usvojiti budžet, održati izbore i smanjiti mogućnosti padanja u još veću krizu od postojeće“ poručio je Bosić.

(BN)

CATEGORIES
Share This