Zasađena prva stabla u novom gradskom parku

Zasađena prva stabla u novom gradskom parku

Ni kišovito vrijeme nije omelo vrijedne nadležne ekipe i mlade koji su podržali ovu veliku akciju i zajedno sa gradonačelnikom i njegovim saradnicima simbolično započeli sadnju ove jesene, čiji dio mogu biti svi sugrađani i društveno odgovorne kompanije.

Sadnjom sadnica atlanskog kedra na prostoru budućeg najvećeg gradskog parka, koje su donacija gradonačelnika Draška Stanivukovića, počela je jesenja sadnja u našem gradu.

Ni kišovito vrijeme nije omelo vrijedne nadležne ekipe i mlade koji su podržali ovu veliku akciju i zajedno sa gradonačelnikom i njegovim saradnicima simbolično započeli sadnju ove jesene, čiji dio mogu biti svi sugrađani i društveno odgovorne kompanije.

-Suština života je da onda kada se učini da nešto ne možete da učinite, a to je vaš cilj i vaša misija, tada pronađete na hiljade načina da to završite i dovedete posao do kraja. Činjenica je da su nam oduzeli sve ijednu marku za jesenju sadnju, ali smo zahvaljujući dobrim ljudima i društveno odgovornim kompanijama, a u čemu sam i lično učestvovao, uspjeli da ispunimo ovu misiju i da ozelenimo našu Banju Luku, koja će opet bujati i cvjetati – poručio je gradonačelnik Stanivuković.

Uprkos svim izazovima, kako je kazao Banja Luka će imati do sada najveću jesenju sadnju, s obzirom na to da je ranije za tu namjenu izdvajano oko 80.000 КM, a trenutno sa svim donacijama imamo na raspolaganju iznos od preko 200.000 КM.

-Grad će dobiti na hiljade stabala, a u konačnici Banja Luka će dobiti i najveći gradski park u Republici Srpskoj, jednu zelenu oazu sa jezerom, sa prostorom za rekreaciju, sa izlazom na Vrbas, sa plažama, sa svim onim sadržajima koji našem gradu nedostaju decenijama. Nakon višedecenijske betonizacije našeg grada, asfaltiranja i izgradnje velikih zgrada, želimo da sugrađanima pružimo prostor sa zelenilom i čistijim vazduhom, da taj jedan prostor darujemo prirodi, koja je danas sve zagađenija – kazao je on.

Akcija Gradske uprave za donaciju sadnica i uopšte učešće u jesenjoj sadnji do sada je imala veliki odjek, a prema očekivanjima moglo bi se doći do konačne brojke od 10.000 sadnica koje će biti zasađene tokom jeseni i proljeća.

-Veliki broj građana se već odazvao akciji, jer su ljudi prepoznali izazov s kojim se suočavamo ove godine. Zahvalni smo i građanima i kompanijama, koje su se do sada odazvale, a svi zainteresovani mogu i dalje da se jave Odjeljenju za komunalne poslove – kazao je ovlašteni potpisnik u Odjeljenju za komunalne poslove Boriša Mandić.

Dodao je da pojedini građani doniraju sadnice, dok se drugi javljaju da pomognu u sadnji.

-Sadnja će biti orgnizovana i narednih dana. Želimo da ozelenimo neki dio grada u okviru građanske incijative za ljepšu Banju Luku, jer moramo očuvati taj epitet „grad zelenila“ – zaključio je Mandić.

Кako možete učestvovati

Svi koji žele da budu dio akcije Gradske uprave, odnosno da doniraju sadni materijal mogu da se jave Odjeljenju za komunalne poslove Gradske uprave putem broja telefona: 051/244-436.

Nadležno Odjeljenje pristupiće definisanju vrste sadnog materijala, vrijednosti donacije, te potencijalnoj lokaciji za sadnju.

Nakon što svi parametri budu ispunjeni, pristupiće se zaključivanju ugovora o donaciji i realizaciji same sadnje u dogovorenom terminu.

Napominjemo da svi zainteresovani građani koji nisu u mogućnosti da doniraju stabla, a žele da učestvuju u jesenjoj sadnji, mogu da se pridruže samoj akciji sadnje i da jednu od sadnica koje je donirao gradonačelnik ili neka kompanija, posade i da to drvo posvete porodici, prijateljstvu, ljubavi…

Dakle, svi sugrađani koji imaju želju da budu dio tradicionalne jesenje sadnje, ne moraju lično donirati sadni materijal – dovoljno je samo da naglase da žele da posade jedno drvo, te će im to i biti omogućeno.

(BN)

CATEGORIES
Share This