Vlast pokušava nezakonito graditi bolnicu u Trebinju

Vlast pokušava nezakonito graditi bolnicu u Trebinju

Grupa građana Trebinja, članova Pokretu za restituciju, okupili su se danas na centralnom gradskom trgu u Trebinju kako bi još jednom ukazali da, kako tvrde, gradska i republička vlast pokušavaju nezakonito izgrditi bolnicu na poljoprivrednom zemljištu.

Prilikom posljednje posjete Trebinju u avgustu ove godine član Predsjedništva BiH Milorad Dodik još jednom najavio je izgradnju nove Bolnice u tom gradu i to na poljoprivrednom zemljištu, koje je 60-tih godina prošlog vijeka na osnovu Zakona o iskorištavanju poljoprivednog zemljišta izuzeto od 630 porodica sa područja Trebinja i to isključivo za poljoprivredne namjene.

Iako potomci tih porodica već nekoliko mjeseci upozoravaju da se nezakonito planira izgradnja bolnice, umjesto razgovora od  Dodika dobili su samo uvrede.

-Nemojte da pravite cirkus ovde. Sada je važnije to šta tamo neko blebeće, taj neko orgija ili pravi perfomanse, ne znam šta drugo. Pokušava napraviti budalu od sebe  i to je nešto važnije nego objekat od 128 miliona – rekao je tada Dodik.

U Pokreta ze restituciju istakli su da još jednom skrenu pažnju javnosti na nezakonite radnje zbog kojih su podnijeli krivične prijeva protiv nadležnih.

-Imamo više prekršenih zakona. Prvi je zakon o pravu raspolaganja zemljištem, državnim, onda zakon o prostornom uređnju i građenju gdje se zna da urbanističkim planom na tom području je zabranjena gradnja, strogo zabranjena i treći vezan zakon o poljprivrednom zemljištu gdje se van snage stavilo raspolaganje državnog zemljišta Republici Srpskoj i to je zemljište BiH – istakao je Srbo Škero, član Pokret za restituciju Trebinje.

Početak gradnje nove Bolnice najavljen je u ovom mjescu, ali kako kažu u Pokretu za restituciju učiniće sve da se to zaustavi.

-Nećemo mi udariti silom na silu, ali sigurno da ćemo preduzeti mjere da sve spriječimo. Zakon je na našoj strani i zaustavićemo gradnju. Ima neko u ovoj državi ko će stati tome na kraj.

Zakonom koji je važio do 2000. godine sama država je priznala da ta zemlja treba da se vrati nama, a onda je visoki predstvanik skinuo taj zakon. Mi smo imali prliku da zemlju povratimo, ali nama katastar to nije dozvolio iako smo uredno podnijeli zahtjeve i platili usluge. To je čisti kriminal i to ćemo dokazati – dodao je Škero.

(BN)

CATEGORIES
Share This