Višegrad: Sud poništio odluku o opozivu Sofovića

Višegrad: Sud poništio odluku o opozivu Sofovića

Okružni sud u Istočnom Sarajevu po tužbi Muamera Sofovića, opozvanog predsjednika Skupštine opštine Višegrad na nastavku od njega prekinute sjednice opštinskog parlamenta 1. novembra prošle godine , donio je presudu u kojoj se tužba Sofovića uvažava i osporeni akt o njegovom opozivu poništava, te dao je rok od 30 dana skupštini opštine da se sve nepravilnosti isprave.

Sofović u tužbi napisao da je nastavak prekinute sjednice skupštine opštine Višegrad, formirane od nove skupštinske većine, nezakonito održan i da su sve odluke donesene na njoj suprotne odredbama Poslovnika o radu SO, Statuta opštine i drugih pozitivnih zakona iz ove oblasti.

Opozvani predsjednik skupštine opštine Višegrad Muamer Sofović koji je, kako piše u tužbi, zbog nediscipline odbornika SNSD-a prekinuo sjednicu, a odmah nakon toga u nezakonitom nastavku smjenjen, ističe da će ova presuda izazvati lančanu reakciju u višegradskom političkom životu.

„Po presudi nezakonit je izbor novog predsjednika skupštine opštine Srpka Baranca, nove komisije za  izbor i imenovanje, te pored postojećih dodavanje i novih 19 tačaka dnevnog reda“, naglasio je Sofović.

Sofović dodaje da su nezakonite i pravno ništavne sve odluke donesene na narednim sjednicama opštinskog parlamenta od kojih se izdvajaju budžet i rebalans budžeta opštine.

„Tumačeći ovu presudu, nezakonska su i imenovanja funkcionera opštinskih organa uprave i direktora preduzeća i ustanova od opštinskog značaja”, objasnio je Sofović.

Sofović  kaže da će u zakonskom roku zakazati nastavak prekinute sjednice.

Novizabrani predsjednik Skupštine opštine Višegrad Srpsko Baranac kaže da se konsultuje sa pravnim timom da će poslije toga izaći u javnost sa soapštenjem o presudi .

(BN)  Foto: BN

CATEGORIES
Share This