Valjalo bi im glave, nakon oluje, tih 230.000 KM: Opštini Šamac znatno smanjeni prihodi od PDV

Valjalo bi im glave, nakon oluje, tih 230.000 KM: Opštini Šamac znatno smanjeni prihodi od PDV

Kao i druge opštine u Srpskoj, i Šamac je ove godine dobio znatno manje prihoda od PDV-a nego što je planirano, pa je budžet smanjen u najnezgodniji čas – kada su opštini potrebna dodatna sredstva za sanaciju šteta od oluje.

Načelnik Odjeljenja za finansije opštine Šamac, Velimir Andrić, rekao je da su u prvoj polovini 2023. prihodi po tom osnovu manji za 230.000 KM u odnosu na isti period prošle godine.

– Dobro je da rastu drugi prihodi, porezi na prihode od lične djelatnosti, porezi na lična primanja. Oni u jednom dijelu amortizuju taj manjak, ali to je ipak malo – rekao je Andrić.

On je naveo da će, kada je riječ o izvornim prihodima opštine, opštinska administracija učiniti sve da oni ostanu na istom, zadovoljavajućem nivou.

Načelnik opštine Šamac, Đorđe Milićević, rekao je za Srpskainfo da je u protekle tri godine budžet ove lokalne zajednice bio u suficitu.

đorđe miličević načelnik opštine šamac
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

– To je rezultat odgovornog finansijskog poslovanja, kao i snažnog povećanja i efikasnog prikupljanja naših izvornih prihoda, koji su porasli za 30 odsto – rekao je Milićević.

On je pojasnio da je Šamac zadesila ista sudbina kao i ostale opštine i gradove u Srpskoj.

– Svim lokalnim zajednicama su smanjeni prihodi zbog velikih otplata kredita Republike Srpske ove godine, jer se novac od PDV  raspoređuje opštinama po koeficijentima tek nakon otplate dospjelog spoljnjeg duga – pojasnio je Milićević.

To će, dodaje, sigurno uticati na krajnji rezultat, a da li će opštinski budžet zbog toga, po prvi put u posljednje četiri godine, biti u deficitu, vidjeće se na kraju godine kad se podvuče crta.

NADOKNADA ŠTETE

Andrić je podsjetio da u Nacrtu Rebalansa budžeta, koji je poslat na saglasnost Ministarstvu finansija prije olujnog nevremena, nisu uvršteni izdaci za sanaciju šteta. Opština je uputila jednokratnu interventnu pomoć najugroženijim Šamčanima, kojima su u oluji oštećene kuće, zajednicama etažnih vlasnika je uplaćeno 135.000 KM za popravku krovova na 17 stambenih zgrada, a za nadoknadu dijela za štetu na poljoprivrednim usjevima izdvojeno je 100.000 KM.

(Srpskainfo)

CATEGORIES
Share This