Udruženje Koreni iz Lopara na Susretima matice i dijaspore u NS

Udruženje Koreni iz Lopara na Susretima matice i dijaspore u NS

U Novom Sadu, uz podršku gradskih i pokrajinskih struktura vlasti, održani su Susreti matice i dijaspore, prijatelja Srba i Srbije.

Skup je, pozdravnim govorom, otvorio predsjednik Udruženja Koreni Stojan Stevanović. On se zahvalio prisutnima na dolasku, vlastima Srbije na podršci i pozvao učesnike na veoma značajan skup dijaspore koji će se održati u Cirihu tokom mjeseca maja.

“Samit poslovne dijaspore će se održati 13. do 15. maja 2022. godine, što je prilika za dodatno uvezivanje matice i dijaspore”- rekao je Stevanović.

Na današnjem skupu održano je više panela na kojima se govorilo o značaju manifestacija, sajmova, poslovnih foruma, privrednih komora i razvojnih agencija na uvezivanju matice i dijaspore.
Takođe su održani paneli na kojima je bilo riječi o turizmu, nauci, obrazovanju i mladima.
Potpisana su i dva sporazuma o saradnji, prvi između Udruženja Koreni i Novosadskog sajma, a drugi između pomenutog udruženja i Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam.


“Za nas je veoma značajno učešće na ovoj konferenciji, jer smo u prilici razmijeniti iskustva drugih u saradnji sa dijasporom koja možemo i mi primijeniti”- izjavio je dr Želimir Nešković, predsjednik lokalnog Udruženja Koreni Lopare.

Načelnik opštine Lopare Rado Savić izrazio je zadovoljstvo što su i majevičani i Lopare dio ovog velikog posla, koji se tiče uvezivanja matice i dijaspore.

“Mi u opštini Lopare od 2010. godine radimo sa našom majevičkom dijasporom, ali moram istaći da je u ove tri godine postojanja Korena taj rad podignut na viši nivo”- istakao je Savić.

Pored Savića i Neškovića na konferenciji su prisustvovali Vaslija Obrenović i Vlado Antić članovi Udruženja Majevičana i Udruženja Koreni iz Lopara.

ISTOK

CATEGORIES
Share This