U Trebinju osnovano Udruženje porodica umrlih boraca VRS

U Trebinju osnovano Udruženje porodica umrlih boraca VRS

U Trebinju je osnovano prvo Udruženje porodica umrlih boraca Vojske Republike Srpske kako bi sačuvali uspomene na sve umrle borce sa područja ovog grada, ali i cijele Republike Srpske.

Predsjednik Udruženja Olga Rajković istakla je da je glavni razlog osnivanja taj što su umrli borci zaboravljeni.

– Kada je osnovana Boračka organizacija Republike Srpske tada nije ni bilo umrlih, a sada tri decenije od rata taj broj je porastao i naše udruženje broji više od 2.000 članova –  navela je Rajkovićeva.

Iz Udruženja su pojasnili da su neki od osnovnih ciljeva očuvanje tradicije Odbrambeno-otadžbinskog rata, zalaganje za izgradnju demokratskog društva temeljenog na slobodama, pravima i dužnostima svih građana, organizovanje obilježavanja datuma i događaja iz Odbrambeno-otadžbinskog rata.

Ciljevi su, kako navode, i poboljšanje materijalno-socijalnog položaja porodica umrlih boraca i obezbjeđenje naknade za njih, kao i obezbjeđenje zdravstvene zaštite i drugih prava u vezi sa ostvarivanjem zdravstvene zaštite za članove porodica umrlih boraca.

Iz Udruženja su pozvali sve građane koji pripadaju ovoj grupi da se učlane i podrže rad, a nadaju se da će u svojim aktivnostima dobiti podršku i nadležnih sa viših nivoa.

Rajkovićeva je navela da im je namjera i da poboljšaju položaj mladih, obezbijede podsticaje za zapošljavanje i samozapošljavanje članova porodica umrlih boraca, dodjeljivanje stipendija i slično.

Krajnji cilj im je pripadnost Boračkoj organizaciji Vojske Republike Srpske, te ulazak u zakonske okvire Skupštine Republike Srpske, kao i izrada, donošenje i realizacija projekta spomen-obilježja umrlim borcima.

Jadran Trebinje
CATEGORIES
Share This