U Šamcu uskoro počinje proizvodnja kamene vune – prilika za zaposlenje 150 radnika

U Šamcu uskoro počinje proizvodnja kamene vune – prilika za zaposlenje 150 radnika

Kompanija TMD – AGS iz Gradačca, koja se bavi dizajnom i izradom alata, mašina i dijelova mašina za automobilsku i prehrambenu industriju, u Šamcu otvara pogon za proizvodnju termoizolatora za građevinarstvo i industriju – kamene vune. Investitor je kupio objekat nekadašnje fabrike za proizvodnju automobilskog stakla “Uniglas” i započeo uređenje proizvodnih hala.

Vlasnik kompanije TMD – AGS Nurdin Peštalić u telefonskom razgovoru nam je potvrdio da planira otvaranje proizvodnog pogona u Šamcu, ali da, za sada, ne želi ništa više reći o tome. Nezvanično saznajemo, Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS u januaru treba da odgovori na zahtjev TMD – AGS za procjenu uticaja na životnu sredinu.

Odgovore na pitanja koja nismo mogli dobiti od Peštalića, potražili smo u Opštini Šamac. Saznajemo da je za izbor investitora da pogon otvori u Šamcu bio presudan geografski položaj i povoljan poslovni ambijent koji je rukovodstvo ove lokalne zajednice gradilo u proteklim godinama, kao i efikasna administracija. Sve sa ciljem otvaranja novih radnih mjesta i zapošljavanja radnika sa ovih prostora, kaže načelnik opštine Šamac Đorđe Milićević i ističe da je investitor iz Gradačca imao svu neophodnu pomoć lokalne uprave za rješavanje problema vezanih uz kupovinu objekta i dobijanje svih potrebnih dozvola. Najveći problem na samom početku bila je kupovina objekta i složeni imovinsko-pravni odnosi, što je uz maksimalno višemjesečno angažovanje povoljno riješeno i tada se krenulo sa administrativnim procedurama.

“Mi smo se, prije godinu i po dana, aktivno uključili u rješavanje problema kupovine imovine bivše fabrike “Uniglas” jer je to bio preduslov za investiranje na području opštine Šamac. Sam taj proces trajao je skoro godinu dana, nakon toga smo se putem našeg Odjeljenja za prostorno uređenje i stambeno – komunalne poslove uključili u rješavanje niza problema koje iziskuje ovakvo jedno ulaganje”, kaže načelnik opštine Šamac Đorđe Milićević i ističe da je u tom periodu organizovano petnaestak sastanaka sa investitorem na temu pribavljanja potrebne dokumentacije.

“Mi smo uputili zahtjev Republičkoj upravi za geodetske i imovinsko- pravne poslove za izdavanje upotrebne dozvole i proslijedili investitoru, dali pojašnjenja procedura za dobijanje ekološke dozvole i vodne dozvole, a sva neophodna mišljenja i saglasnosti iz domena resornih opštinskih odjeljenja dostavili smo investitoru u najkraćem roku”, kaže Milićević, navodeći to kao primjer sa kojom ozbiljnošću je u lokalnoj upravi data podrška investiranju na području opštine Šamac.

Riječ je o proizvodnji kamene vune u tehnološkom procesu koji je usklađen sa važećim evropskim standardima kvaliteta. To je i prvo takvo postrojenje u ovom dijelu Republike Srpske, višemilionska investicija koja će grad na ušću Bosne u Savu pozicionirati na mapi otvorenih gradova za domaće i strane investicije.

Načelnik ističe da ovaj proizvodni pogon ima višestruk značaj i da će omogućiti zaposlenje za 150 radnika. Riječ je o izvozno orjentisanoj kompaniji i prvoj velikoj investiciji u Šamcu nakon 30 godina.

“Mi smo sa investitorem obišli proizvodne hale, zadovoljni smo kako se posao čišćenja i uređenja pogona odvija. U posljednja tri mjeseca imali smo dva zajednička sastanka sa predstavnicima Elektrodistribucije, komunalnog preduzeća Slobodna zona i Vodovoda o temi aktiviranja postojeće infrastrukture objekta. U kontaktu smo i sa republičkim Ministarstvom za prostorno uređenje, očekujemo skoro dobijanje ekološke dozvole, dolazak radnih mašina i početak proizvodnje u drugoj polovini iduće godine”, kaže Milićević i dodaje da je investitor zainteresovan i za proširenje proizvodnog pogona, te da je tim povodom već kontaktirao opštinsko Odjeljenje za prostorno uređenje i stambeno- komunalne poslove, radi izdavanja potrebnih dozvola.

Projektovani kapacitet pogona za proizvodnju kamene vune je 41.500 tona godišnje. Proizvodna hala ima 2.400 m2 i u njoj će se nalaziti komora za taloženje, sušiona komora, pile za razrez i postrojenja za pakovanje. Skladište gotovih proizvoda je površine oko 3.600 m2 i visine 6 m, dok skladište sirovina ima 2.000 m2. Investitor je pri izboru lokacije vodio računa o maksimalnom iskorištenju kapaciteta s obzirom na atraktivnost područja, blizinu saobraćajnice i postojanje infrastrukture.

ISTOK

 

CATEGORIES
Share This