U Obudovcu tragaju za naftom i gasom

U Obudovcu tragaju za naftom i gasom

Kompanija “Naftna industrija Srbije” nastavila je razvoj projekta “Obudovac” u opštini Šamac i započela bušenje istražne bušotine “Obudovac 03”, gdje traži nove rezerve nafte i gasa.

Radovi će biti izvedeni u skladu sa najvišim ekološkim propisima i završeni tokom januara naredne godine. Bušenje će izvršiti “Naftagas naftni servisi” NIS-a korišćenjem savremene opreme i uz poštovanje najviših standarda koji regulišu oblast bezbjednosti na radu, saopšteno je iz ove kompanije.

Prema projektu, bušenje će biti izvršeno na dubinu od 2 100 metara, a prije početka aktivnosti predstavnici kompanije upoznali su resorno ministarstvo, lokalnu samoupravu i mještane o istražnim radovima.

NIS je u okviru ovog projekta početkom ove godine realizovao dodatna seizmička “2D” istraživanja na prostoru od 135 kilometara na području Obudovca.

Ovim istraživanjima mjeri se brzina prostiranja seizmičkih talasa na osnovu kojih je definisana pozicija potencijalnih ležišta nafte i gasa.

Radove u oblasti istraživanja i proizvodnje nafte i gasa na teritoriji Republike Srpske NIS realizuje preko zavisnog društva “Jadran-Naftagas” koje posjeduje koncesiju za istraživanje i proizvodnju ugljovodonika (sirove nafte i gasa) na cijeloj teritoriji Srpske.

Osnovni zadatak i cilj “Jadran-Naftagasa” je da se otkriju komercijalne rezerve nafte i gasa kako bi počela proizvodnja na teritoriji Republike Srpske.

U 2013. godini obavljeno je bušenje prve istražne bušotine “Ob-02” u selu Obudovac, a godinu dana kasnije tokom ispitivanja dobijena je nafta čiji je kvalitet ispitivan u laboratorijama Naučno-tehnološkog centra NIS-a u Novom Sadu.

Utvrđeno je da je riječ o nafti koja je već zastupljena u Panonskom basenu i slični tipovi nafte se proizvode i u Srbiji.

Analizom i definisanjem parametara ležišta u toku probnog rada bušotine “Ob-02” od avgusta 2019. do kraja ove godine stekli su se uslovi za dalji razvoj projekta na istražnom području “Obudovac”.

NIS je obezbijedio sredstva za novi investicioni ciklus, a rokovi radova zavisiće i od uslova vezanih za pandemiju virusa korona, navedeno je u saopštenju.

Srpskacafe

CATEGORIES
Share This