Verbalni sukob odbornika na trebinjskoj Skupštini

Verbalni sukob odbornika na trebinjskoj Skupštini

Uvrede, psovke i neprimjerene riječi između nekoliko odbornika vladajuće garniture i opozicionih odbornika obilježile su početak aktuelnog zasjedanja trebinjske Skupštine. Sjednica je bila nakratko prekinuta, a odbornici su se nakon toga vratili u skupštinske klupe, navodi portal Jadran.

Teme koje su izazvale burne rasprave na sjedinici su cijena reflektora za stadion “Police” i izgradnja nove bolnice.

Oborena cijena: Koliko će koštati novi reflektori?

Odbornici su usvojili izmjenu Odluke o načinu finansiranja nabavke reflektora za stadion „Police“, sa amandmanom, prema kome bi ukupna vrijednost nabavke reflektora iznosila za oko 300.000 KM manje u odnosu na prethodu. Prema novoj odluci, nabavka reflektora koštala bi 1.671.410 KM, bez PDV-a. Kada se ovome iznosi doda PDV, konačna vrijednost nabavke reflektora bila bi oko 1.950.000 KM.

Kako je novinarima objasnio načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje Vedran Furtula, novi tender za izbor izvođača radova biće raspisan u što kraćem roku, jer su, kako kaže, već opomenuti od strane Fudbalskog saveza BiH.

– Ne znamo još hoćemo li ići na otvoreni postupak ili ćemo zbog hitnosti morati da provedemo neki pregovarački postupak. U tome slučaju pregovarali bismo sa tri firme. Postoji i opcija otvorenog postupka, sa kratkim rokovima. Trebalo je da završimo ove reflektore prije početka sezone, jer za dva dana kreće prva utakmica, tako da smo u velikom problemu – kazao je Furtula.

Dodao je da očekuje da neće biti prekoračen usvojeni iznos, te da postoji mogućnost da vrijednost nabavke bude i manja.

Lokacija nove bolnice izazvala najviše rasprave

Trebinje je dobilo Prostorni plan, a ovaj dokument, koji su usvojili trebinjski odbornici, prikazuje plan razvoja Trebinja u narednih 30 godina. Najviše rasprave u okviru ove tačke dnevnog reda izazvala je lokacija izgradnje nove bolnice.

Prema riječima rukovodioca izrade Prostornog plana, profesora doktora Velimira Šećerova iz Beograda struktura Prostornog plana obuhvata tri kategorije – ekonomsku, ekološku i društveno-socijalnu.

–  U svakoj od ove tri kategorije je napravljena serija prioritetnih projekata koji treba da se realizuju ili da počnu da se realizuju do 2027. godine. Za sva planska rješenja date su mjere i instrumenti za njihovo sprovođenje, kao i dio implementacije plana kroz prilagođavanje građenja za one prostore za koje se neće donositi planovi nižeg reda. Za gradsko naselje Trebinje predviđena je izrada urbanističkog plana, i to je negdje u hijerarhiji planova uobičajena stvar – istakao je Šećerov.

Velimir Šećerov

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić naglasio je da bi Prostorni plan trebalo da  bude vodilja razvoja Trebinja u narednih 30 godina.

– Čuli smo neke komentare o broju stanovnika i o nekim imovinskim detaljima, ali prostorni plan se ne tiče toga. On je skup podataka i statistika, a mi kao društvo i pojedinci treba da poradimo da u narednom broju imamo veći broj stanovnika, a po statističkim podacima idemo u tom pravcu. Kroz prostorni plan želimo da Trebinje u narednom periodu ima 50.000 stanovnika – rekao je Ćurić.

Dodao je da je da će kao doprinos tome biti i izgradnja novih objekata i poslovne zone, „da bi oni koji žele da otvore firme to mogu da urade i da ostanu u Trebinju.

–  Danas smo čuli komentare da smo svi za izgradnju bolnice, ali ne na zemlji gdje je neko drugi vlasnik. Ja sam rekao i sada da svi koji dokažu vlasništvo treba da budu obeštećeni, ali ne možemo da zaustavimo investicione projekte i da se gradi Trebinje i Hercegovina. Ovo je objekat od opšteg interesa,znate da smo da smo i mi predlagali da se bolnica izmjesti prema Ljubovu, ali struka kaže, doktori prije svega, da je to previše udaljeno i da  treba da bude bliže gradu i da bude dostupna građanima – rekao je Ćurić.

Gradonačelnik Mirko Ćurić

Odbornik Liste za pravdu i red Nebojša Milišić smatra da će se, ako nova bolnica budeizgrađena na planiranoj lokaciji, veliki dio obradivog zemljišta pretvoriti u beton.

–  Ovdje će se ogromne površine zemljišta pretvoriti u beton i to zemljišta prve klase. Govori se o blizini bolnice, a trenutno nam je najbliža bolnica u Nevesinju i Foči, jer od ove ovdje ljudi bježe. Ovo pogoduje samo tajkunima i onima koji peru novac. Nije bitno da li će bolnica biti kilometar ili dva dalje. Prvo, važno je da se napravi na adekvatnom mjestu, da ne potone i drugo da se ne oduzima nikome zemljište –  kazao je Milišić.

Oglasio se i „Pokret za restituciju“

Srbo Škero, predstavnik „Pokreta za restituciju“ rekao je da članovi ovog pokreta pozdravljaju usvojeni Prostorni plan Trebinja, ali da nije tačno da Republika Srpska, kao ni Grad Trebinje, raspolažu emljištem na kome je planirana izgradnja nove bolnice. Istakao je da je vlasnik te zemlje BiH, te da je u korist toga Ustavni sud BiH donio odluku, koja se mora poštovati.

Srbo Škero iz Pokreta za restituciju

–  Mi smo već podnijeli krivične prijave za određeno postupanje mimo zakona ove vlasti, a u vezi sa parcelacijom Todorići 3. Što se tiče plana parcelacije nove bolnice, uspjeli smo da natjeramo vlast da poštuje zakon. Natjerali smo vas da idete kako treba, od prostornog plana, do urbanističkog, a ne da idete silom. To je poljoprivredno zemljište, i sada je poljoprivredno, ali ne u vlasništvu grada, nego BiH i to je naša jedina zaštita – poručio je Škero.

On je dodao da će „ako vlast ne bude poštovala zakone ući u taj posjed“.

– A vi nas istjerajte, da vidimo po kojem zakonu ćete nas istjerati. Bolnica može da se radi bilo gdje. Ima toliko prostora. Mora se stati na kraj kršenju zakona, a mi nasljednjici tog zemljišta ne damo svoju djedovinu. To treba da bude svakome jasno, po cijenu života – rekao je Škero.

Dodao je da pozdravljaju svaku plansku dokumantaciju i da grad treba da se razvija, ali ne na štetu članova Pokreta za restituciju.

ISTOK

 

CATEGORIES
Share This