Trebinjska onkologija – loši uslovi za radnike i pacijente

Trebinjska onkologija – loši uslovi za radnike i pacijente

Onkologija, odjeljenje trebinjske bolnice, posluje u vеoma lošim uslovima. Ovo ističu i zdravstveni radnici i pacijenti. Pacijenti dodaju da su zadovoljni radom osoblja, a zaposleni se nadaju da će uskoro početi izgradnja novog Odjeljenja onkologije.

“Uslovi nisu baš za pohvaliti, podzemne su prostorije, izgledaju kao podrumske, u stvari i jesu to, hladne su, neuslovne, što se tiče mokrog čvora samo jedan WC postoji tu, na osoblje nemamo nikakve primjedbe oni su stvarno kao jedna porodica”, kaže Mile Rogan, pacijent iz Ljubinja.

Uslovi za rad medicinskog osoblja su takođe loši. Prostor za pripremu citostatika nije adekvatan, pa је medicinskom osoblju ugroženo zdravlje kada pacijentima spremaju terapiju.

Onkologija je funkcionisala na principu dnevne bolnice, ali zbog porasta malignih oboljenja i terapija koje se sada daju, pogotovo višednevnih ciklusa, podrazumijeva se hospitalizacija pacijenata. Ovaj prostor se zbog svih okolnosti ne može pretvoriti u onkološko odjeljenje. Zbog svega, rukovodstvo bolnice pokrenulo je inicijativu za izgradnju novog Odjeljenja onkologije.

“Bilo u sklopu bolnice Trebinje ili na postojećem objektu da se gradi, ili dogradnjom jednog sprata, što ćemo vidjeti sa stručnjacima za građevinu kakvo će ponuditi rješenje. Već je formiran inicijativni odbor, otvorili smo žiro račun za uplatu i moramo se pohvaliti da nam već stižu uplate”, ističe Ljubica Miljanović, direktor bolnice Trebinje.

Ovo odjeljenje ne raspolaže ni sa ultrazvučnim aparatom s kojim bi pratili zdravstveno stanje pacijenata, a ujedno ni sa jedinicom za smještaj hitnog stanja pacijenata. Kao je rečeno, za izgradnju novog Odjeljenja potrebno je oko 600 hiljada maraka, što je trenutna procjena zaposlenog osoblja.

(bhrt.ba)

CATEGORIES
Share This

COMMENTS