Tradicionalna sječa badnjaka na Majevici

Tradicionalna sječa badnjaka na Majevici

U Priboju kod Lopara je organizovana tradicionalna sječa badnjaka, koju već jedanaestu godinu zaredom priređuju Pribojska parohija i Mjesna zajednica Priboj.

Nakon sječe badnjak je dovezen i unijet u crkvenu portu ispred Hrama rođenja Presvete Bogorodice u ovom majevičkom mjestu.

„Badnjak su moji parohijani odsjekli u blizini Manastira u Rožnju“, rekao je protojerej-stavrofor Zoran Ilić, paroh pribojski.

On je saopštio da se prinošenje badnjaka tradicionalno obavlja na dan kada se proslavlja Sveti Ignjatije Bogonosac i pozvao parohijane da se na Badnje veče okupe kod Hrama u Priboju, kada će se badnjak naložiti.

Jedan od organizatora sječe Goran Tasovac, zamjenik načelnika opštine Lopare, je izrazio nadu da će badnjak svima donijeti dobro zdravlje, što je u ovim godinama najpotrebnije.

On je svim pravoslavnim vjernicima poželio da Božić dočekaju u miru, sreći i radosti.

Ispred lokalnog parlamenta ovom događaju su prisustvovali odbornici Želimir Nešković i Ljubiša Tošić.

Odbornik Nešković je izrazio zadovoljstvo što je prisustvovao sječi i prinošenju badnjaka, kojim se čuva viševjekovna tradicija.

„Opština Lopare u ovakvim aktivnostima učestvuje tako što pomaže sveštenstvu i vjernicima, u organizaciji i finansijski, kako bi se Badnje veče proslavilo u svim hramovima na teritoriji naše lokalne zajednice“, dodao je Nešković.

Predsjednik Udruženja „Koreni“ Stojan Stevanović je rekao da je sječenje badnjaka jedan od načina na koji Srbi čuvaju svoj identitet i da se on ne smije prepustiti zaboravu.

„Ovo što sam danas vidio ovdje na Majevici, u Priboju. ukazuje da smo na dobrom putu da očuvamo svoju vjeru i tradiciju“, istakao je Stevanović.

Vjernici su organizovano prinijeli badnjake i kod hramova u Tobutu i Peljavama.

ISTOK

CATEGORIES
Share This