Teslić: Naknada iz budžeta za svako rodjeno dijete

Teslić: Naknada iz budžeta za svako rodjeno dijete

Opština Teslić je osnovala pronatalitetni fond još 2013. godine na inicijativu načelnika Milana Miličevića u svrhu institucionalne podrške povećanju nataliteta, jednokratnim naknadama za svako treće i naredno rođeno dijete u porodici, kao i finansiranjem vantjelesne oplodnje. Od sledeće 2023. godine za ovaj fond su predviđena veća sredstva radi uvođenja jednokratne naknade za svako rođeno dijete sa područja opštine Teslić.

Novim mjerama za prvo i drugo rođeno dijete predviđena je jednokratna naknada od 200 KM, za treće rođeno dijete 500 KM, dok za svako četvrto i naredno rođeno dijete predviđena je naknada od 1.000,00 KM. Takođe, od avgusta ove godine korigovan je Pravilnik o raspodjeli sredstava za podršku pronatalitetnoj politici kojom je podignuta starosna granica za finansiranje jednog pokušaja vantjelesne oplodnje u potpunosti do 45. godine.

U prethodne dvije godine Opštinska uprava Teslić je po raznim osnovama kao mjere podrške djeci predškolskog i školskog uzrasta izdvojila preko milion KM. Za podršku roditeljima čija djeca pohađaju privatne vrtiće, kao i direktnu podršku privatnim vrtićima izdvojeno je u tekućoj godini 100.000 KM. Za sufinansiranje prevoza učenika izdvojeno je 200.000 KM, dok je za oslobađanje srednjoškolskih učenika od školarine izdvojeno 120.000 KM. Za podršku talentovanoj djeci za odlaske na takmičenja izdvojeno je 30.000 KM, dok je za nagrade najboljim učenicima (vukovci, učenici generacije itd) izdvojeno ukupno 30.000 KM.

Iako su rekonstrukcije i adaptacije objekata srednjeg i osnovnog obrazovanja u nadležnosti Vlade Republike Srpske, Opštinska uprava Teslić je u kontinuitetu u skladu sa mogućnostima i u saradnji sa međunarodnim organizacijama inicirala i učestvovala u većem broju projekata u cilju obezbjeđivanja što boljih uslova boravka školske djece u navedenim objektima. Od 2013. godine do danas, iz budžeta je u okviru kapitalnih ulaganja za objekte predškolskih i školskih ustanova izdvojeno je preko 600.000 KM, dok je u istom periodu za redovno funkcionisanje obdaništa Palčić i dvije srednje škole „Jovan Dučić“ i “Nikola Tesla“ iz budžeta opštine izdvojeno ukupno preko 6.400.000 KM.

U okviru projekata energetske efikasnosti i zelenog ekonomskog razvoja, koje je realizovala Opštinska uprava Teslić i UNDP uz učešće opštine u iznosu od 466.000 KM, rekonstruisani su objekti Dječijeg vrtića “Palčić”, OŠ. “V.S. Karadžić”, OŠ “Dositej Obradović” Blatnica, područna škola u Gornjem Buletiću, OŠ “Petar Kočić” Ugodnović i SŠ “Jovan Dučić” Teslić”. U izgradnju fiskulturne sale u OŠ “Petar Petrović Njegoš” koja je izgrađena zajedničkim ulaganjima Vlade Srbije (300.000 evra) i Opštinske uprave Teslić (150.000 KM). Opštinska uprava je ulagala i u područne škole u Ukrinici, Gornjem Tesliću, Osivici i u OŠ “Petar Petrović Njegoš”.

U posljednjih godinu dana značajna sredstva su izdvojena za projekte modernizacije dječijih igrališta i sportskih terena. Najznačajnije investicije u ovom pogledu su izgradnja dječijeg igrališta kod OŠ „Petar Petrović Njegoš“ u Tesliću za šta je iz budžeta opštine izdvojeno 100.000 KM, dok će za izgradnju dječijeg igrališta i rekonstrukciju sportskih terena kod OŠ „Ivo Andrić“ u Đuliću biti izdvojeno 150.000 KM (sredstva Evropske Unije).

 

(Opština Teslić)

 

CATEGORIES
Share This