Svečanosti u Bijeljini povodom Dana Republike Srpske

Svečanosti u Bijeljini povodom Dana Republike Srpske

Svečanom akademijom u Centru za kulturu „Semberija“ i koncertom Saše Matića na gradskom trgu, u Bijeljini je proslavljeno 30 godina postojanja Republike Srpske.

– Deveti januar je najznačajniji datum za Republiku Srpsku, a današnji praznik je poseban jer obilježavamo tri decenije njenog postojanja, za koje najviše moramo biti zahvalni borcima Vojske Republike Srpske u Odbrambeno-otadžbinskom ratu. Na nama i generacijama koje tek dolaze je da znanjem i mudrošću čuvamo Republiku Srpsku, jednako kao i Кosovski zavjet, i da se borimo za bolji život njenih građana, a posebno svih boračkih kategorija – istakao je gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović.

Na svečanoj akademiji, koju je organizovala Gradska uprava Grada Bijeljina, nastupili su hor SCPD „Srbadija“, besjednici, glumci gradskog pozorišta i Petropavlovski pojci. Prisutnima su se obratili gradonačelnik Ljubiša Petrović i predsjednik Skupštine Grada Aleksandar Đurđević, a u ime delegacije lokalnih zajednica sa Кosova i Metohije govorio je predsjednik Privremenog organa za Opštinu Peć sa sjedištem u Goraždevcu Miloš Dimitrijević.

– Republika Srpska je stvorena u miru, demokratskim sredstvima, u skladu sa međunarodno priznatim pravom na samoopredjeljenje i voljom srpskog naroda, iskazanom na plebiscitu. Nažalost, morala je biti odbranjena u ratu, u kome je preko 35 hiljada ljudi dalo svoje živote za njen opstanak. Danas se sjećamo njih i zavjetujemo se da ćemo čuvati našu Republiku Srpsku i slobodu, koja je njihovom žrtvom dobijena. Danas imamo sve elemente državnosti, ali Republika Srpska je mnogo više od toga, ona je besmrtna ideja njenog naroda – naglasio je predsjednik Skupštine Grada Bijeljina Aleksandar Đurđević.

General-major Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske u penziji Ljubomir Borovčanin čestitao je svim građanima Bijeljine i Republike Srpske prvih 30 godina slobode, uz želju da proslave još mnogo ovakvih jubileja.

– Ovo je dobra prilika da se podsjetimo da smo u našoj borbi i odbrani srpskog naroda bili u pravu. Izborili smo se za jednu zadužbinu, koju moramo da čuvamo. Takođe, moramo čuvati mir, razvoj i napredak, kako žrtve položene za Republiku Srpsku ne bi bile uzaludne. Vjerujem da će ovaj narod imati snage i mudrosti da ove ciljeve i ostvari – dodao je Borovčanin.

(BN)

CATEGORIES
Share This