Štete nastale u poplavama moraće sanirati opštine?

Štete nastale u poplavama moraće sanirati opštine?

Izlivanje rijeke Željeznice i ostalih manjih vodotoka, početkom novembra na području opština Istočna Ilidža i Trnovo pričinilo je materijalnu štetu od preko 4,5 miliona maraka. Kad će početi sanacija?

Teret poplava najvećim dijelom saniraće lokalne zajednice iz svojih budžeta, jer se višemilionske štete ne mogu pokriti uplatama od po 100 hiljada maraka koje je Vlada Republike Srpske ionako preusmjerila sa ranije odobrenih projekata.

“Sredstva koja su bila namjenjena za šetalište… Bilo nam je odobreno 400.000 KM, a to je sada preraspoređeno. Takođe, 300.000 KM je dodjeljeno JP “Vode”, a 100.000 KM za ukljanjanje posljedica poplava je već prebačeno na račun opštine Istočne Ilidže”, rekao je načelnik opštine Istočna Ilidža Marinko Božović.

Načelnik opštine Trnovo dodaje da je obećano sto hiljada KM.

“Komisija će još jednom da sjedne i razmotri sve zahtjeve, jer su neki ljudi navodili da su im uništene neke mašine, a to je teško utvrditi”, rekao je Dragomir Gagović.

U planovima, tačnije obećanjima Vlade, več  duži niz godina je i rekonstrukcija magistralnog puta Sarajevo – Foča.

Vodena bujica ondijela je u dio tog puta koji povezuje opštine Istočnu Ilidžu i Trnovo, a zemlja se i dalje odranja. Nadležni uvjeravaju da se će se sanacija raditi čim to dozvole vremenski uslovi, tačnije na proljeće. Međutim pitanje je da li će putni pravac do tada potpuno biti prekinut.

Stanovnici poplavljenih područja sa zebnjom isčekuju naredno proljeće. Jače padavine izazivaju stran da će im se ponoviti scenario iz novembra ove godine. Iz Ekoloških udruženja upozoravaju da će poplave i dalje ugrožavati ovaj prostor , zbog kako navode nekontrolisane sječe šuma i izgradnje mini hidroelektrana.

(BN)

CATEGORIES
Share This