SNSD se preko budžeta obračunava sa Reljićem

SNSD se preko budžeta obračunava sa Reljićem

– Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) nastavlja obračun sa odmetnutnim načelnikom opštine Kozarska Dubica Radenkom Reljićem pokušajem da načelničku nadležnost za grantove prenese na zamjenika načelnika Marka Tankosića (NPS) i predsjednika Skupštine opštine Vladimira Rokića (SNSD).

Podsjetimo, Reljić koji je ranije bio član SNSD-a je ljetos isključen iz te stranke, a tada je optuživan da je želio nenamjenski da potroši sredstva koja je opština dobila od Srbije.

Pojašnjenja radi, Nacrtom budžeta opštine Kozarska Dubica za narednu godinu je definisano da će Reljićevi grantovi pripasti zamjeniku načelnika i predsjedniku Skupštine opštine što su pojedini odbornici u Skupštini smatrali nezakonitim, te su zatražili mišljenje od Ministarstva finansija Republike Srpske.

Vidović: “Vodite računa o svojim problemima”
Međutim u ovom Ministarstvu, na čijem je čelu Zora Vidović izbjegli su da se odrede, ističući da „o zakonitosti i racionalnosti planiranja budžetskih sredstava jedinica lokalne samouprave treba da vode računa nadležne opštinske službe“.

„Odobrnici Skupštine opštine su na sjednici ukazali da planirana sredstva u okviru grantova nisu u skladu sa zakonom, gdje je u nacrtu predviđeno razgraničenje na taj način da se umjesto na poziciji „tekući grantovi načelnik opštine“, isti dalje razgraniče na „tekući grantovi zamjenik načelnika opštine „ i „tekući grantovi predsjednik skupštine opštine“, stoji u dokumentu koji je u posjedu CAPITALA, a koji u ime Ministarstva finansija potpisuje upravo Vidovićeva.

U odgovoru je takođe naglašeno da pitanje opštine neprecizno, kao i da Ministarstvu finansija nije poznato da li je opštim aktima Opštine data mogućnost da ostale potrošačke jedinice, u ovom slučaju Skupština opštine mogu da planiraju i izvršavaju poziciju tekućih grantova.

Iako je od njih zatraženo da se izjasne o zakonitosti ovakvog razgraničenja grantova, u Ministarstvu najprije pojašnjavaju šta uopšte predstavlja grant, te ističu da je to bespovratna doznaka koja ima za cilj da pomogne u obavljanju redovnih aktivnosti ili specifične grupe aktivnosti primaoca granta.

Prema njihovim riječima, grantovi se iskazuju kao tekući i kapitalni, dati u zemlji ili inostranstvu.

„Na sajtu Vlade Republike Srpske imate „Metodologiju upravljanja grantovima za programe i projekte koji se finansiraju ili sufinansiraju sredstvima budžeta RS“, kao instruktivni akt za dodjelu grantova“, poručili su Opštini Kozarska Dubica iz Ministarstva finansija.

Kako je već napomenuto, Reljić je na prijedlog Rodoljuba Topića odbornika SNSD-a, početkom juna ove godine, isključen iz te stranke.

U tom periodu je SNSD umalo ostao bez skupštinske većine u Dubici jer je stranku napustilo par odbornika, ipak nakon povratka Senade Zlokape i Suzane Babić, ponovo su uspjeli formirati većinu.

(Capital)

CATEGORIES
Share This