Sjednica SO Gacko: Javni zaštitnici privatnih interesa

Sjednica SO Gacko: Javni zaštitnici privatnih interesa

Nakon dva neuspješna, 12. sjednica Skupštine opštine Gacko je održana iz trećeg pokušaja. Demonstrirano je postojanje skupštinske većine, ali i ličnih interesa u čijoj realizaciji se ne preza ni od čega. Iako je sjednica trajala preko 7 sati, rasprava i usvojenih 27 tačka neće bitnije uticati na kvalitet života stanovnika u Gacku osim što će dobiti šalter-salu koja će ih, na kraju, koštati pola miliona maraka.

Jučerašnja sednica lokalnog parlamenta je pokazala da su nesuglasice u redovima skupštinske većine izglađene, pa su tačke na dnevnom redu uglavnom glatko usvajane sa 11 podignutih ruku.

Mala torba za mnogo obećanja

Ipak, diskusije su pokazale da postoji ozbiljan razdor među strankama u koaliciji koje, očito, na okupu drži samo interes. Iako odbornik SNSD-a, Siniša Šuković je uputio dosta kritika na rad načelnika, zaposlenih u vodovodu, kao i za SPS koji je optužio za loše stanje u Domu zdravlja.

„Ko je odgovoran što nema rentgena, a pacijenti se bez pardona upućuju u Nevesinje? Pritom su dečka koji je tu radio otjerali iz Gacka, a sad SPS tajno pregovara sa nekim iz Nevesinja da za 60-70 maraka dolaze u Gacko?“ pitao je Šuković.

Načelniku je zamjerio što je njegov rad konfuzan i neozbiljan, pa se uglavnom svodi na promovisanje na sajtu opštine. Mnogo je obećavao, a malo uradio, između ostalog, 13 skupštinskih odluka nije realizovao.

„Konfuzija postoji, ali se projekat mora završiti“, rekao je osvrćući se na zgradu za mlade bračne parove kojoj nije određena ni lokacija iako su predsednik SO Gacko, a i načelnik izjavljivali da će do nove godine, odnosno marta biti gotova, a ključevi podeljeni.

„Ako se ovaj projekat ne iznese, neko će biti pozvan na političku odgovornost“, upozorio je Šuković.

U tom smislu je njegova diskusija bila bliže stavovima opozicije koji su načelnikovo vođenje opštine opisali onom narodnom: “Gdje mnogo obećavaju, malu torbu ponesi”.

Ostatak kluba SNSD-a je uglavnom bio tih tokom zasedanja.

Lični interesi u prvom planu

DNS je, sa svoje strane, insistirao na smijeni načelnice Odeljenja za građevinarstvo, urbanizam i civilnu zaštitu Darke Unković. Odbornica Jovana Zelenović Kundačina je iznjela stav DNS-a da je načelnica odgovorna za nerealizovane projekte i ocijenili njen rad nekompetentnim.

DNS- načelnica Unković je najslabija karika

Zatažili su da se na sljedećoj sednici razmatra smijena načelnice Unković ističući da je saradnja sa koalicionim partnerima odlična, posedno sa klubom odbornika SNSD-a

„Jedna karika ne smije da bude kamen spoticanja u razvoju opštine“, rekla je odbornica DNS-a. Međutim, kao što smo već pisali, kritike načelnici su prevashodno inspirisane nekim ličnim ambicijama kojima ona stoji na putu.

Osam godina, a crkvenog poda nema

Odbornici su postavili pitanuje i šta se dešava sa podom crkve u centru grada. Podsjećamo, Direkt je u više navrata postavljao isto pitanje i podsjećao da je još 2014. tada predsednik RS Milorad Dodik, obećao 100 hiljada maraka za ovu namjenu. 2021. kada smo ponovo postavili pitanje, spočitano nam je da smo maliciozni i da je vlada još 2018. uplatila ta sredstva, ali ne na račun crkve Sv. Trojice u Gacku, nego na račun Eparhije. U međuvremenu je, pre dve godine, na skupštini bilo reči o tome da je za pod potrebno preko 200 hiljada maraka sa coklom i da će se za to tražiti donatori. Sad je, međutim, načelnik rekao da je u firmi „Šišković“ sve gotovo, da im je uplaćeno 80 hiljada maraka i da je ostalo da se ugradi.

Na zgradu ne čekajte

„Vijenčavajte se, ne čekajte na zgradu za mlade bračne parove“, poručio je i odbornik PDP-a Radoica Antunović naglašavajući da se pola miliona od vlade sada prilično istopilo i da u Gacku kvadrat stana još može da se kupi za manje od hiljadu maraka.

Odbornici su dali kabinetu načelnika rok da za manje od mjesec dana, za narednu sjednicu, informiše odbornike da li će projekat izgradnje zgrade biti nastavljen ili će preusmeriti sredstva za subvencije da mladi bračni parovi sami rješe stambeno pitanje kroz kupovinu stana.

„Gacko nema vremena za čekanje!“, uskliknuo je odbornik Šuković.

Odbornici su se uglavnom pozivali na interes opštine i građana koji im je svetinja. Ipak se, iz istupa, moglo čuti da se sredstva od šuma usklađuju sa ličnim potrebama, da je nekome po ugovoru o delu isplaćeno 68 hiljada maraka, kao i da je od najvećeg značaja za ljude da se da kupi šalter sala koja će, na kraju, biti oko pola miliona.

Odbornica SDS-a Jelica Bjeković je pitala kako je moguće da je u ovoj situaciji u kojoj se opština nalazi, to prioritet. Ali konkretnog odgovora nije bilo i skupštinska većina je jednoglasno uvrstila u dnevni red ovu tačku.

„Interesi građana su iznad dnevnog reda“, rekao je Šuković.

Ipak, neki građani će biti manje jednaki, a njihov interes da imaju jedan neradni dan u sedmici za odbornike nebitan. Zaposleni u trgovačkim radnjama će morati da rade i nedeljom, odlučili su odbornici.

Građani su mogli da čuju i da će opština možda ući u problem sa tužbama zbog nerealizovanih projekata vodosnabdevanja i kupovine staračkog doma.

Iako je na početku sjednice jedan od odbornika rekao da je skupština ozbiljan dom i da se „ne pravi sijelo“, i danas je skup odbornika u Gacku najviše ličio na to.

Da bi ironija bila potpuna, na kraju je usvojen predlog zaključka da se za sljedeću sjednicu pripremi predlog mjera za ublažavanje krize i pomoći privrednicima i poljoprivrednicima.

CATEGORIES
Share This