Šamac: Obilježen Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave

Šamac: Obilježen Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave

Zatim je uslijedila minuta ćutanja za sve žrtve stradale pod srpskog zastavom, za srpsku slobodu i jedinstvo, a nakon toga je upriličen bogat edukativno – kulturni program.

Organizatori svečane akademije, održane u galeriji “Stari sat”, su Klub istoričara “Posavina”, Centar za kulturu i opština Šamac.

Za prisutne je je priređen prigodan recitatorski program, prikazan kratki dokumentarni film o proboju Solunskog Fronta i muzički program Aleksandre Paležnice.

Predsjednik Kluba istoričara “Posavina” Maja Vidović rekla je u svojoj besjedi da su mnogi pokušali da Srbima oduzmu i zatru identitet, da im zabrane vjeru, pismo, “oduzmu vazduh i bace ih u okove”.

“Međutim, mi se nikada nismo predali, bili smo jedinstveni i pod jednom trobojkom krenuli u životnu bitku za slobodu”, kaže Vidovićeva.

Program akademije prilagođen je svim uzrastima, a ciljna grupa su bili đaci.

“Naša budućnost su djeca, zato je bitno da njima usadimo ljubav prema otadžbini i poštovanje prema žrtvama koje su pale braneći čast naše zemlje”, naglasila je Vidovićeva.

Organizatori su pozvali sve građane da sutra istaknu zastave i time pokažu jedinstvo srpskog naroda.

Akademiji je pored ostalih prisustvovao načelnik opštine Šamac Đorđe Milićević, predsjednik i potpredsjednik Skupštine opštine Šamac Simo Varadinović i Jadranka Đukić i načelnik Službe za društvene djelatnosti i poslove civilne zaštite Mišo Dervenić.

Nacelnik.net

CATEGORIES
Share This