Šamac: Evakuacija iz poplavljenih kuća i izvlačenje unesrećenih iz automobila (FOTO)

Šamac: Evakuacija iz poplavljenih kuća i izvlačenje unesrećenih iz automobila (FOTO)

Dok je jedna ekipa branila obalu od nabujale rijeke Bosne, druga je spasavala ljude koji su se zatekli ispod mosta, a istovremeno je trajala i evakuacija stanovništva iz poplavljenih kuća i izvlačenje unesrećenih iz automobila, na koje je palo drvo.

Sve to se dešavalo juče u Šamcu, ali srećom poplava nije bila “odistinska”. Radilo se o pokaznoj vježbi „Šamac 2022“, u okviru koje je, kroz simulaciju poplave, prestavljeno kako treba da reaguju službe zaštite i spašavanja u slučaju prirodne katastrofe.

Tako su se spasilačke ekipe nakratko i u kontrolisanim uslovima, vratile u situaciju iz 2014. godine, kada su ovaj grad zadesile katastrofalne poplave i pretvorile skoro cijelo podrućje šamačke opštine u jedno veliko jezero.

– Cilj vježbe je da provjerimo efikasnost međusobne koordinacije svih službi u vanrednim situacijama, pogotovo imajući u vidu sve ono kroz šta je opština Šamac prošla tokom 2014. godine i sve ono na šta možemo u narednom periodu naići – kazao je načelnik Šamca Đorđe Milićević.

Vježba je održana u sklopu USAID-ovog projekta „Jačanje otpornosti na prirodne katastrofe i unapređenje strategije pripravnosti (PREPS) u BiH i Srbiji“, koji provodi Catholic Relief Services (CRS) sa partnerima.

– Iako se nadamo da nikome u praksi neće zatrebati ništa od onoga što smo vježbali, dobro je znati da Šamac ima službe koje mogu brzo i efikasno djelovati i zajednički pružiti adekvatan odgovor na katastrofu – kazao je Zoran Bašić iz CRS, menadžer projekta PREPS.

U vježbi su učestvovale jedinice Republičke uprave civilne zaštite, jedinice sa područja Opštine Šamac – Štab za vanredne situacije, Operativno-komunikacioni centar, Specijalizovana jedinica za zaštitu od poplava, kao i predstavnici vatrogasnih službi, Crvenog krsta, policijske stanice i Doma zdravlja.

– U sistemu zaštite i spašavanja je bitno da svako ima svoje mjesto i svoju ulogu i odgovornost za sve što nam se događa u situacijama prirodne nesreće ili katastrofe – rekao je Milan Novitović, vršilac dužnosti direktora Republičke uprave civilne zaštite.

Srpskainfo

CATEGORIES
Share This