Rudari u Omarskoj na korak do generalnog štrajka

Rudari u Omarskoj na korak do generalnog štrajka

Radnici rudnika “Omarska” prijedorskog “Arcelor Mittala” obavijestili su danas upravu ove kompanije da su završili sa jednočasovnim štrajkovima upozorenja koje su održavali svakog dana od prošle sedmice i zatražili da se izjasne o zahtjevima koje su im ispostavili.

Kako je za portal CAPITAL potvrdio predsjednik Sindikalne organizacije Dario Antonić, obavještenje je otišlo predsjedinku Upravnog odbora i direktoru kompanije sa zahtjevom da im se pismeno odgovori da li će im uprava isplatili 1.100 maraka jednokratno u cilju prevazilaženja krize nastale kao posljedica inflacije.

“Od toga zavisi da li će štrajkački odbor u srijedu odlučivati o zakazivanju vanredne skupštine i stupanju u generalni štrajk. Mi ostajemo pri svojim stavovima i zahtjevima. Tražili smo odgovor uprave do 5. oktobar. Sve do sada je bilo usmeno. Vidjećemo da li će se ići konkretno u generalni štrajk ili ćemo neke druge mjere pokrenuti prije toga. Koliko smo u toku, kolege u Zenici isti odgovor očekuju do sutra, pa će i oni krenuti u neke radikalnije mjere. Tu smo svi, pratimo jedni druge”, kaže Antonić.

Rudari i ostali radnici rudnika “Omarska” štrajkovali su od prošle sedmice svaki dan po organizacionim jedinicama. Posljednji je održan u OJ “Drenovača” i OJ “Ljubija”.

Kako su saopštili iz sindikata ove kompanije, preko 97 odsto radnika podržava sindikalnu borbu.

Capital

CATEGORIES
Share This