Rogatička tartan-staza 2-3 puta skuplja od svih u regiji

Rogatička tartan-staza 2-3 puta skuplja od svih u regiji

Izrada sintetičke tartan-podloge na stadionu Koševo u Sarajevu koštala je, 2016. godine, 280.000 KM sa PDV-om, a vrijednost cjelokupnog projekta sa čišćenjem, pripremom podloge i ostalim radovima iznosila je 320.000 KM.

Tartan-staza na stadionu “Vlajko Petrović” na Palama završena je ovih dana i koštala je 391.559 KM. Rogatička tartan-staza, koja je u fazi izgradnje, koštaće 950.000 KM, a prema nekim nagovještajima cijena će izaći i na cio milion KM.

Sintetičke atletske staze u Sarajevu i Palama nisu finansirale samo opštine. Veći dio sredstava za sarajevsku obezbijedio je Navaf Bin Mohammed Al Saud, član Savjeta Međunarodne atletske fondacije i IAAF-a, a za paljansku grad Istočno Sarajevo. Rogatičku finansiraju njeni građani, iz budžeta opštine, i to kreditnim sredstvima od 2,7 miliona koja su u potpunosti već povučena, a nihova otplata će početi tek za 6 godina.

Višestruko skuplja, a isto toliko nekvalitetnija

 – Nemam podatke za paljansku, ali znam da je ona na Koševu poznate njemačke firme “Polytan”. Njihovi poliuretani nanose se u debljini 10 mm, poslije toga se nanose tri premaza debljine po 1 mm, i za takav postupak i materijal postojanost je 10 do 15 godina – kaže nam jedan poznati rogatički sportski radnik (ime poznato redakciji) koji nije želio da mu ime spominjemo u javnosti.

On tvrdi da je cijena njemačke sintetičke podloge za atletske staze po kvadratu 26 evra. Prema njegovim saznanjima Rogatici se ponudila neka turska firma s poliuretanima koji su duplo jeftiniji, a rok trajanja njihovih podloga je maksimalno 2-3 godine, nakon čega se moraju obnavljati.

 -Rogatička staza ima oko 7000 kvadrata. Sve da je stavljen ovaj najkvalitetniji, njemački poliuretan od 26 evra po kvadratu cijena nije smjela preći 200.000 evra, odnosno 400.000 KM. Kako se došlo do cijene od gotovo milion… e to ja ne znam, to morate pitati rogatičkog načelnika opštine Milorada Jagodića – kaže naš izvor.

Gdje je skoro pola miliona KM?

Rogatičane sada muče dva pitanja: hoće li se ovdašnja atletska staza ponovo morati obnavljati prije negoli i stignu rate kredita za njenu izgradnju i da li je plaćena duplo više nego što je koštala, a novac izvučen za finansiranje predizborne kampanje vladajućeg SNSD-a i kandidata za načelnika Milorada Jagodića, koji na pragu osme decenije života u novembru juriša na drugi načelnički mandat?

(BN)

CATEGORIES
Share This

COMMENTS