Rogatičani muku muče bez vode

Rogatičani muku muče bez vode

Iako je ljeto iza nas bilo sa neubičajeno obilnim i skoro svakodnevnim kišnim padavinama česta isključnja vode Rogatičane nerviraju skoro svakodnevno. Stručnjaci savjetuju da se lična higijena održava intenzivno, a ruke peru što češće, kao preventiva u borbi protiv virusa kovid-19, ali kako to ispoštovati sa suvim slavinama?

Pojedina isključenja najavljuju se u medijima i onda se građani spreme za redukciju, ali veći broj se ne najavljuje, pa suve slavine iznenade građane. Upravo tako bilo je dva uzastopna vikenda, kad je vode nestajalo u nedelju, u jutarnjim časovima, a dolazila je tek u popodnevnim satima.

“Za vikend mi dođu djeca sa studija, treba da im operem veš, hoće da se istuširaju, moram im spremiti hrane da ponesu, kako da to uradim bez vode? Sad baš u nedelju smo imali i goste, zamislite samo kako se osjećamo kad gosti odu u wc, a tamo nema vode. Crvenimo se i stidimo tuđeg stida, gdje da idemo u wc u 21. vijeku, za kuću? Uredno plaćamo račune a vode nemamo, ja mislim da ovo nema nigdje osim u Rogatici” žali nam se jedna domaćica iz gornjeg dijela grada.

Iz JKP “Vrela Seljani” izgovaraju se brojnim kvarovima na takozvanoj sekundarnoj mreži koji se dešavaju bez najave, pa tako ni oni građanima ne mogu unaprijed najaviti sve prekide. “Loš pritisak i prekidi u vodosnabdijevanju izazvani su isključivo iznenadnim kvarovima koji se ne mogu predvidjeti unaprijed” kažu iz vodovoda i dodaju “svjesni smo manjkavosti u vodovodnoj mreži, ali od osnivanja činimo sve i dalje ćemo činiti značajne i osjetne napore da građani imaju urednije vodosnabdijevanje”. Saopštili su građanima na zvaničnoj opštinskoj stranici iz vodovodnog preduzeća osnovanog prije dvije godine, nakon što je prethodno otišlo u stečaj. Saopštili su to u sedmom mjesecu, sada je deveti, a snabdijevanje građana vodom još je i lošije.

Ne trebaju nam izgovori, dajte nam vodu i zakrpite rupe po ulici – poručuju građani

“Šalju nam informacije kako “rade neumorno” ali mi to ne osjetimo.

Snabdijevanje vodom je neuredno i nepredvidivo. Po nekoliko dana u sedmici tokom cijele noći voda nam je isključena. Ponekad i po danu. Nenajavljeno su je isključivali u nedelju, ponovo juče, u ponedeljak. Nas ne zanimaju šuplje priče i izgovori. Ne kažem da ne rade, ali neka se jave tek kad nam jedan mjesec dana uspiju isporučivati vodu bez prestanka, prije toga bolje im je da ćute. I neka zakrpe one rupe po ulicama što su napravili” kaže jedan nezadovoljni stanovnik Donjeg polja.

I zaista, još od februara mjeseca “Vrela” vrše zamjenu ventila na vodovodu. Glavna gradska ulica “Srpske sloge” raskopana je na desetak mjesta čak 7-8 mjeseci. Plus radi se o magistralnom putu, pa su i putnici u tranzitu neprijatno iznenađeni kako izgleda glavna rogatička ulica.

Prvo je u rupe sipan takozvani šodor, sitno drobljeni kamen i zemlja, ali su ga kiše brzo ispirale. Zatim su rupe betonirane, ali beton nije isto što i asfalt, kruni se i drobi, a na nekoliko mjesta je u takvom stanju da ga nije moguće bezbjedno zaobići, pa su ispred rupa stavljene fizičke prepreke i saobraćajni znak “stop” i “obavezan smjer”. I to traje duže od pola godine. Građani su očekivali da će rupe biti zakrpljene do Preobraženja – krsne slave opštine, ali pošto je virus korona odgodio slavlje (i okupljanje svite političara i medija) prolongirano je i krpljenje glavne ulice. Pretpostavlja se da će biti asfaltirane pred same izbore, u svrhu kupovanja glasova birača od strane aktuelne SNSD-ove vlasti. Vjerovatno se računa na kratko pamćenje naših ljudi, koji će kad vide novi, predizborni asfalt odmah zaboraviti punih osam mjeseci vožnje slaloma kroz glavnu gradsku ulicu i odbijanja kugli, krajnica, homokinetičkih zglobova i ostalih skupih dijelova vješanja automobila.

Zašto Rogatičani nemaju vode?

Još 2012. godine opština Rogatica potpisala je ugovor o rekonstrukciji gradskog vodovoda i kanalizacije, takozvani veliki projekat “ViK” sa Vladom RS i jednom međunarodnom bankom. On je podrazumijevao finansiranje po sistemu 1/3, odnosno trećinu sredstava Opština, trećinu Vlada i trećinu bankarski kredit. Višemilionski projekat činile su tri faze. Opštinska administracija SDS-ovog načelnika Tomislava Puhalca, u mandatu 2012-2016. godina realizovala je dvije od tri faze, iako se Vlada RS jednostrano povukla iz ugovorenog finansiranja. Urađena je kanalizacija u nekoliko prigradskih naselja i potpuno novi magistralni vod od izvorišta “Ziličina” do pumpnih stanica u gradu. Sanirani su gubici na izvorišnom bunaru, tako da, prema riječima vrhunskih stručnjaka za ovu oblast, do Rogatice dolazi dovoljno vode za tri puta veći broj stanovnika od trenutnog.

Preostala treća faza projekta “ViK”, istina i najskuplja, rekonstrukcija sekundarne mreže, dolaskom administracije SNSD-ovog načelnika Milorada Jagodića potpuno je prekinuta.

Pune 4 godine ništa nije rađeno, niti u jednoj jedinoj ulici u Rogatici nije došlo do rekonstrukcije sekundarne vodovodne mreže, na kojoj i nastaju najveći gubi.

Prema izvorima bliskim Kabinetu načenika Jagodića on je rekao da “neće da završava Tomov projekat”.

U međuvremenu rogatički vodovod, pune 4 godine, radi kao “migavac” na automobilu: radi-ne radi, radi-ne radi, radi-ne radi…

ISTOK

CATEGORIES
Share This

COMMENTS