Rekordna imunizacija u Ljubinju: Korone samo u tragovima

Rekordna imunizacija u Ljubinju: Korone samo u tragovima

U najnovijem talasu opakog virusa slika je bitno drugačija. Korone u Ljubinju sada ima samo sporadično i u tragovima.

“Od početka novog talasa imali smo 19 pacijenata pozitivnih na virus koronu” kazuje nam Svjetlana Vojčić, direktor Doma zdravlja u Ljubinju

“Trenutno imamo dva aktivna slučaja, a hospitalizovan nije niko. Dva pacijenta bila su na bolničkom liječenju ali su se oporavili.”

Za relativno dobro epidemiološko stanje u Ljubinju, medicinski radnici tvrde, odgovorna je vrlo velika epidemiološka svijest stanovništva koje se masovno vaksinisalo ali i stečeni imunitet iz ranijih talasa virusa korone

“Trenutno je u Ljubinju barem jednom dozom vakcinisano u dvije zdravstvene ustanove 1577 građana, što je gotovo 70 procenata odraslog stanovništva i što je skoro dvostruko više od republičkog prosjeka” kaže Svjetlana Vojčić”

To nije konačan broj, jer ima pojedinaca koji su se vakcinisali u Srbiji. Od ukupnog broja oboljelih u ovom talasu tri osobe su bile potpuno ili djelimično vakcinisane a bili su sa relativmo lakšim kliničkim slikama.

Vojčićeva poručuje da nije vrijeme za opuštanje, da se stanovništvo treba pridržavati epidemioloških mjera, te poziva one koji se još nisu vakcinisali da to učine, jer evidentno je, baš na primjeru male sredine kao što je Ljubinje, da vakcinisanje daje rezultate.

Naša Hercegovina

CATEGORIES
Share This