Prvi put sredstva u budžetu za brojne nove investicije

Prvi put sredstva u budžetu za brojne nove investicije

Napominje da i rebalans i nacrt budžeta za narednu godinu donose brojne važne projekte, ali i obavezu servisiranja naslijeđenih višemilionskih dugovanja JP „Akvana“ i davanja neophodnih za funkcionisanje Gradskog olimpijskog bazena.

Obnova kuće Milanovića, potpuno uređenje obala Vrbasa od Zelenog do Gradskog mosta, uređenje šetališta u Česmi, kao i prostora sa termalnim vodama u Srpskim Toplicama, te izgradnja Centralnog spomen obilježja poginulim borcima Odbrambeno-otadžbinskog rata, samo su neki od investicija koje su predviđene nacrtima rebalansa, odnosno budžeta grada za 2023. godinu.

-Prvi put među važnim projektima u rebalansu i nacrtu budžeta planirana su sredstva za ove projekte – kazao je gradonačelnik Draško Stanivuković.

Nacrti oba ova važna dokumenta predložena su za dnevni red 18. sjednice gradskog parlamenta zakazane za 8. decembar, a gradonačelnik ističe da je neophodno da budu i doneseni.

-Ako se to ne desi, skupštinska većina vodi Banju Luku u privremeno finansiranje – naglasio je gradonačelnik.

Napominje da i rebalans i nacrt budžeta za narednu godinu donose brojne važne projekte, ali i obavezu servisiranja naslijeđenih višemilionskih dugovanja JP „Akvana“ i davanja neophodnih za funkcionisanje Gradskog olimpijskog bazena.

-Moramo da obnovimo mašine, uređaje i pumpe na Gradskom olimpijskom bazenu i sve drugo što nije rađeno deset godina. Hoćemo i da otvorimo vrata kompleksa „Akvane“ građanima i da im stavimo na raspolaganje staze za trčanje i rekreaciju, dječije igralište, ugostiteljske i druge sadržaje i tokom zimskih mjeseci kada ne rade otvoreni bazeni – naveo je on.

Grad Banja Luka, prema njegovim riječima, nakon urađene nove plaže u Srpskim Toplicama želi da ide i dalje ka rijeci Vrbas.

-Uredićemo i druge obale Vrbasa, poput one od Zelenog do Gradskog mosta, i to sa nekoliko terena za odbojku, rukomet i fudbal na pijesku, radionica za dajake, ugostiteljskim sadražajima, teretanom na otvorenom. Za te aktivnosti nam je potrebno oko 700.000 KM – kazao je gradonačelnik.

Uz ovaj projekat, nacrt budžeta za narednu godinu predviđa i uređenje banja sa termalnom vodom u Srpskim Toplicama, trim staze i šetališta od postojećeg do budućeg mosta u Česmi, te prvi put sredstva za izgradnju podzemnih kontejnera, reciklažna dvorišta, skejt park, vidikovac na Banj brdu i dr.

– Uskoro ćemo predstaviti i projekat novog hotela u centru grada sa 22 sprata, 100 metara visine, vrijednosti do 70 miliona KM i sa pet zvjezdica, koji će promijeniti izgled našeg grada – najavio je gradonačelnik na sajtu Gradske uprave.

Banja Luka sa proljeća kreće i sa novinama u saobraćaju poput realizacije novog koncepta saobraćaja u centru grada, koji predviđa novu jednosmjernu ulicu, sa tri kilometra biciklističkih staza, trakama za autobuse, taksi vozila…

-Sa proljeća je predviđena i realizacija projekata za integrisani saobraćaj i nova šetališta u centru grada, prema kojem bi Gajeva, Srpska i ulica pored hotela „Vidović“ bile pretvorene u šetališta. Radićemo i most u Docu, ali potrebna nam je podrška – kazao je gradonačelnik.

Nacrt budžeta predviđa i gradnju sportske dvorane uz novu školu u Adi, multifunkcionalnu dvoranu na Laušu, ljetnu pozornicu uz Pravni i Ekonsmki fakultet, osvjetljenje i uređenje Kastela…

-Sve su to projekti na koje se dugo čeka, a koje je spremna da realizuje ova Gradska uprava. Sve smo pripremili. Ovo je Banja Luka o kojoj ja pričam, Banja Luka 2024. godine. Ovo nisu snovi, ovo je sve usvojeno kroz naše strateške dokumente, ali je važno da nas neko u tome ne zaustavlja – poručio je gradonačelnik Stanivuković.

(BN Foto: GU)

CATEGORIES
Share This